Η ολομέλεια του ΕΚ θα συμμετάσχει στον εορτασμό της 100ης Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου με ειδική εκδήλωση στο Στρασβούργο κατά τη διάρκεια της πρωινής συνεδρίασης. Θα προηγηθεί η συζήτηση των εκθέσεων της Mariya Nedelcheva, για την ισότητα ανδρών - γυναικών και της Rovana Plumb, για τις γυναίκες που πλήττονται από φτώχια, έχουν δε και Αφιέρωμα στην Ημέρα της Γυναίκας βέβαια χωρίς καμία αναφορά στις αρχαίες Ελληνίδες...
Εμείς και οι αρχαίες Ελληνίδες
Κατόπιν μίας έρευνας ή καλύτερα δημοσκόπησης θα λέγαμε, σχεδόν όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας μας είπαν ότι η αρχαία Ελληνίδα ήταν πολύ περιορισμένη, δεν είχε δικαιώματα, και διάφορα άλλα επιχειρήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Το δυσάρεστο είναι ότι σε αυτό το πλαίσιο βρίσκονται και οι εκπαιδευτικοί, δάσκαλοι, φιλόλογοι κ.λ.π., δηλαδή αυτοί στους οποίους εμπιστευόμαστε τα παιδιά μας... Και προχωράμε στα χειρότερα: Ο Έλλην Ιστορικός- Δημοσιογράφος Μ. Δ. Καλαποθάκης αναφέρει στο σύγγραμμα του „Η Ελληνική Κοινωνία κατά την Αρχαιότητα“
....(οι Ελληνίδες) ήσαν αληθή ανδράποδα, αγράμματοι και εξηυτελισμέναι!
Μη χειρότερα! Αχ, να και τα χειρότερα: Ο παγκοσμίου φήμης, εξαίρετος W. Durant στο έργο του, στην βαρυσήμαντη και σε όλη την υφήλιο αποδεχτή „Παγκόσμιος Ιστορία του Πολιτισμού“ Β´ τόμος, σελ. 317-319 πληροφορεί:
„Η σύζυγος εάν πεπλοφορεί και συνοδεύεται καταλλήλως, μπορεί να επισκεφτεί και τους οικείους της...“
Καλά ρε μάγκα Durant, δηλαδή πήγαινε μόνο με συνοδεία στους συγγενείς και φίλους; Με μπούρκα ή μήπως με φερετζέ; Και συνεχίζει.
„...Πρέπει να παραμένει εις την οικίαν της και να μην εμφανίζεται στα παράθυρα.“
Μάλιστα. Την είχανε και φυλακισμένη. Βέβαια είχε και παράθυρα αλλά δεν έκανε να τα χρησιμοποιεί...
Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ
Έτσι θα ήταν σκέφτεστε; Ε, λοιπόν, ο ίδιος ο Durant στη ίδια παράγραφο αναφέρει:
„ημπορεί ακόμη να λάβει μέρος εις τας θρησκευτικάς τελετάς και να παραστεί εις τα διδασκόμενα θεατρικά έργα.“ Αγαπητοί φίλες και φίλοι, αυτές οι θρησκευτικές τελετές κάλυπταν το1/6 του Αττικού έτους, οι δε διδασκαλίες διαρκούσαν περισσότερο από δέκα μέρες. Πόσες γυναίκες πάνε σήμερα περισσότερο από δέκα φορές τον χρόνο θέατρο;
Η γνωστότερη σήμερα Ελληνίδα είναι η Ασπασία.
Η μόρφωση της Ασπασίας ήτανε άριστη και οι γνώσεις της πολυάριθμες, αυτό μάλιστα ήτανε και ο κύριος παράγοντας που επηρέασε πολλούς μεγάλους άρχοντες όπως τον Περικλή αλλά και φιλοσόφους, όπως τον Πλάτωνα και τον Σωκράτη. Η Ασπασία, όντως μη-αθηναία, την απέκλεισαν από το νόμο που κυβερνούσε τις αθηναϊκές γυναίκες, και επέτρεψε σε την για να ζήσει έξω από αυτούς τους νόμους, που καθιστούν το πιθανό για την να διακριθεί ως μεγάλο συγγραφέα, ρήτορας και φιλόσοφος. Επειδή δεν υπάρχει καμία φυσική εργασία διαθέσιμη, η εργασία της Ασπασίας έχει επιζήσει μόνο μέσω της φωνής των ατόμων τα οποία επηρέασε. Το μεγαλύτερο μέρος εργασίας της Ασπασίας ακούστηκε μέσω της φωνής του εραστή της Περικλή.
Η Ασπασία είναι επίσης ς γνωστή και για το περίφημο σαλόνι της που δημιούργησε για να το χρησιμοποιήσει ως μέρος συγκέντρωσης για διανοούμενους εκείνο το καιρό, στο οποίο πράγματι σύχνασαν πολλοί μεγάλοι πολιτικοί και φιλόσοφοι, όπως Σωκράτης, Πλάτωνας, Περικλής, Ξενοφών, Κικέρωνας, Πλούταρχος, Αθηναίος και είναι εμφανές ο τρόπος με τον οποίο αυτά τα μεγάλα άτομα συμβάλλουν σε ένα μεγάλο μέρος της γνώσης τους στην επιρροή της Ασπασίας. Η δυναμικότητα της Ασπασίας και το πέρασμά της στην Ιστορία για την ρητορική και τη φιλοσοφία της, συνεχίζει ως σήμερα να επηρεάζει τον σύγχρονο συγγραφέα, τον φιλόσοφο και τον ομιλητή.
....ΟΤΑΝ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΜΙΛΟΥΝ
Οι νεκροί δεν λένε ποτέ ψέματα. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο μία αρκετά αξιόπιστη πηγή είναι οι επιτύμβιες στήλες, οι „ταφόπετρες των νεκρών μας“.
Αν θέλετε διαβάστε με την απαραίτητη ευλάβεια τι γράφτηκε για ένα κορίτσι που πέθανε μόλις είκοσι χρονών:
„...όλος ο κόσμος της Αθήνας για μένα έκλαψε, για τα νιάτα και την σωφροσύνη, και το πιο πολύ ΓΙΑΤΙ ΦΡΟΝΤΙΖΑ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΜΟΡΦΩΣΗ ΜΟΥ και την σοφία. Τα δάκρυα δεν σταματάνε από τού πατέρα μου τα μάτια, που χάσανε της ζωής του την χαρά και τα χέρια που θα τον γεροκομούσαν. Τα χρόνια της ζωής μου είκοσι“. ΑΘΗΝΑ•Ι•Σ ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΚΕΚΡΟΠΟΣ
Απόσμασμα από άρθρο του Ελλήνων Ανάβασις
Σχόλια
σε γυναικα αυτος σε απατεωνες
εμπιστευεται ΗΣΙΟΔΟΣ ΕΡΓΑ ΚΑΙ
ΗΜΕΡΕΣ 370-375
Οικον μεν πρωτιστα γυναικα τε
βουν τ αροτηρα......Και πρωτα απ
ολα σπιτι,γυνακα και βοδι για
οργωμα να αποκτησης δουλα αγοραστη οχι για συζηγο που να φροντιζη κα τα βοδια...
Μετα σαρανταπεντε χρονια γαμου
αγαπω και σευωμαι απεραντα την
ομως η αληθεια να λεγεται
ΠΕΝΕΣΤΑΣ 8-3-11
Στο προηγουμενο σχολιο μου μετεφερα τις συμβουλες του ΙΣΙΟΔΟΥ
στον αδερφο του ΠΕΡΣΗ
9-3-11
ΠΕΝΕΣΤΑΣ
Νίκος Σάμιος
- Τα απογεύματα
μετά τούς εσπερινούς της,
σεβάσμια Μάνα γραία καί αλλήθωρος,
θεούσα τε, βωβή, κωφή
καί με κότσον,
εξέρχεται εις τον εξώστην της
ίνα διαβάση μυθεύματα διαθήκης.
Και εν τω άμα,
μολύνει την θέαν των δειλινών,
καθώς στεγνώνει το κατάλευκον
κατάσαρκον σαγίον της,
-το φαιόν από την σάχλα-
εις τα υγράν της σκέλη..
διαβάζει με τον έναν οφθαλμόν,
εν ώ ο έτερος ατενίζει,
πέρα από την οικίαν της, πού φέρει το (ά)(ό)νομα Ελλάδα,
όρος θεοβάδιστον, λέει, καί εντολάς δέκα..
Τούτη, ούν, η τιποτένια Μάνα, ήδη γραία,
αναθρέφει τα τέκνα της νόθα,
να αγνοούσι, δήλα - δή,
τον Πάππο Δευκαλίωνα,
την Μάμη Πύρα,
να λατρεύουσι μάγους, πόρνες,
μαστροπούς καί τσομπαναραίους, αμήν.- Αρτάνη