Φαραωνικό σάλπισμα νέας τεχνολογίας


Είναι ένα από τα αρχαιότερα και αρτιότερα μουσικά όργανα στον κόσμο. Ο ήχος του μπορούσε ακόμη να ακουστεί όταν αποκαλύφθηκε ως τμήμα του διασημότερου θησαυρού του κόσμου ενώ ήχησε στα αυτιά εκατομμυρίων έκπληκτων ακροατών μέσω του ραδιοσταθμού του BBC το 1939.

Ο λόγος φυσικά για τη χάλκινη τρομπέτα που βρέθηκε στον τάφο του φαραώ Τουτανκχαμών για να σπάσει κατά την πρώτη δοκιμή της μετά από 3000 χρόνια - μπροστά στον βασιλιά Φαρούκ - , να επισκευαστεί και να ηχήσει .........
......για το BBC, να φυλαχθεί στο Μουσείο του Καΐρου και να κλαπεί κατά την πρόσφατη αιγυπτιακή εξέγερση για να βρεθεί ξανά σε μια τσάντα στο Μετρό της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

 Η τελευταία περιπέτεια του αντικειμένου έγινε αφορμή να αναπτερωθεί το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων για αρχαία όργανατα οποία όμως είναι αρκετά εύθραυστα για να μπορούν να παιχτούν ξανά. Εξαιρετικά σπάνια ως ευρήματα – καθώς αρχαίοι τυμβωρύχοι και κυνηγοί θησαυρών συνήθιζαν να τα λιώνουν για το μέταλλο που περιείχαν – τα αρχαία όργανα είναι και εξαιρετικά ευαίσθητα, με αποτέλεσμα να έχουν δοκιμαστεί μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις Ήδη, το ΒΒC έχει ετοιμάσει μια εκπομπή αφιερωμένη στα αρχαία μουσικά όργανα, μέσα από την οποία παρουσιάζεται το
πρόγραμμαLost Sound Orchestra όπου επιχειρείται η αναδημιουργία αρχαίων ήχων μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας. Η εκπομπή με τίτλο Ghost Music θα προβληθεί την Τρίτη 19 Απριλίου.

Όσο για τη φαραωνική τρομπέτα, πολλοί συνδέουν τον ήχο της ακόμη και με την περίφημη «κατάρα του φαραώ» συσχετίζοντας τις κατά καιρούς δοκιμές τις με πολιτικές εντάσεις – ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμοςμετά την ηχογράφηση του 1939, ο πρώτος Πόλεμος του Κόλπου και ηΑιγυπτιακή Επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου 2011 πιο πρόσφατα. Κατάρα η μη, γεγονός είναι ότι οι εξελίξεις στη χώρα των φαραώ τρέχουν. Οι συνεχείς επανεντοπισμοί κλεμμένων αντικειμένων συμπίπτουν με τον αμείωτο αγώνα των Αιγυπτίων για περισσότερη και ισχυρότερη δημοκρατία καθώς και για την εξάλειψη των καταλοίπων του παλαιού καθεστώτος. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα, ο υπουργός αρχαιοτήτων Ζάχι Χαουάςβρίσκεται κι εκείνος - ανάμεσα σε άλλους - αντιμέτωπος με τηφυλακή. Το δημοσίευμα διαψεύστηκε από τον ίδιο μέσω της ιστοσελίδας του, ενώ αναμένεται και συνέχεια.

ΣΤΡΥΜΩΝΑΣ Σχόλια

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *