ΤΟ ΜΠΟΥΡΤΖΙ ΤΗΣ ΚΑΡΥΣΤΟΥΑΠΟΣΤΟΛΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ
Φωτογραφική επιμέλεια ΧΡΟΝΟΣ-ΝΑΡΝΙΑ


Το Μπούρτζι είναι το παραλιακό Κάστρο (φρούριο) της Καρύστου και βρίσκεται στην ανατολική άκρη της πόλης.

Έτσι ονόμαζαν οι Άραβες τα παραλιακά οχυρά που έχτιζαν για να προστατεύουν την είσοδο του λιμανιού και είναι κατασκευασμένο σε ένα χώρο περίπου 400 τετραγωνικών μέτρων, αποτελούμενο από 6 πλευρές που σχηματίζουν ένα Π ενω είναι κτισμένο με πέτρες και ειδικότερα πωρόλιθους και μάρμαρα.

Υπολογίζεται ότι κατασκευάστηκε περί τα μέσα του 13ου αιώνα από Ενετούς και Φράγκους με κύριο χαρακτηριστικό της κατασκευής, την χαμηλή και θολωτή πύλη που ασφαλίζει με σιδερόδετη πόρτα,ενώ στη νότια και ανατολική πλευρά που βλέπουν προς τη θάλασσα, έχει τρύπες για τα πυροβόλα όπλα, καθώς και καταχύστρες από τις οποίες έριχναν ζεματιστό νερό, λάδι ή πίσσα στους εχθρούς.

Για την ανέργεση του οι Βενετοί χρησιμοποίησαν (δυστυχώς) ως δομικά υλικά τα μαρμάρινα κομμάτια από Ρωμαϊκό Μαυσωλείο, που βρίσκεται στο κέντρο της αγοράς (στα Εβραϊκά). Στη βόρεια πρόσοψή του, δεξιά από το τοξωτό θύρωμα, είναι εντοιχισμένη ανάγλυφη πλάκα των ρωμαϊκών χρόνων που παριστάνει ανδρική μορφή.

Αποτελείται από δύο ορόφους και εσωτερικό αίθριο στο οποίο διοργανώνονται εκθέσεις, προωθώντας τις τέχνες και τον πολιτισμό τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς το Μπούρτζι σήμερα είναι αρκετά καλοδιατηρημένο.

Δείτε περισσότερο φωτογραφικο υλικό 
-

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *