H Nίκη των Ήχων -To "ΒΙΣΑΛΤΗΣ" φιλοξενεί τον Παντελή Παυλίδη!

-
To "Bισάλτης" φιλοξενεί και συνεργάζεται ,με τον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη και λυράρη,Παντελή Παυλίδη

Όταν η σιωπή έγινε ήχος
Οι γλυκοί τόνοι της άρπας έσμιξαν με την λύρα και με τους ήχους των κυμβάλων,και ο θαυμαστός ήχος άγγιξε τους αιθέρες.Αποσπάσματα από διάφορα αρχεία που μέσα στη ζώσα σιωπή τους έφθασαν στις μέρες μας και είναι για μας η μεγαλύτερη συγκίνηση της ψυχής.

Στην πάροδο του χρόνου,όλοι κοιτάζουμε την φθορά και λίγοι βλέπουν τα ίχνη.Μόνο με τον χρόνο και την ανθρωπότητα υπάρχει δημιουργία, ποίηση.Μόνο που η ποίηση δεν είναι μόνο κείμενο είναι και μουσική,είναι και ήχος.Όμως τα κείμενα παραμένουν σιωπηλά για τον τρόπο ανάγνωσης.
Για να ζήσουμε αυτό που πέθανε πρέπει να ακούσουμε το πνεύμα της μουσικής που καρφώθηκε πάνω στην λύρα σπάνιων μουσικών.Μόνο αυτοί είναι ικανοί ν' αναδείξουν την αξία της φθοράς,την αξία της τριβής πάνω στις χορδές του χρόνου.Δεν θέλουν να ξεχάσουν τις σιωπές του παρελθόντος και παραδίδουν τους ήχους στο μέλλον.

Ο Παντελής Παυλίδης δεν εκφράζει μόνο την κυκλικότητα ενός αρχαίου πολιτισμού.Μέσω της πολυκυκλικότητας του χρόνου αγγίζει τα νοητικά σχήματα που έδωσε ο ελληνισμός στην ανθρωπότητα.Το πνεύμα της μουσικής έχει καρφωθεί πάνω του.Κι η φωνή του είναι σιωπή που έγινε ήχος.Δεν μπορούσε να αντέξει τον θάνατο των κειμένων.Χάραξε πάνω στο κείμενο τους ήχους που το μετατρέπουν σε ανθρώπινη μορφή.

Αυτός είναι ο ρόλος και ο σκοπός του.
Νίκος Λυγερός 
 Καθηγητής Πανεπιστημίου της Lyon-Μαθηματικός, Ζωγράφος, Ποιητής, Σκηνοθέτης.




O Παντελής Παυλίδης δεν είναι απλά ένας ερμηνευτής, κάθε σκοπός που πάλλει τις χορδές της λύρας του δείχνει να περιέχει όλη τη σοφία του χρόνου και ταυτόχρονα, τη φρεσκάδα του καινούργιου, του προσωπικού. Και αν αυτό είναι χαρακτηριστικό κάθε λαϊκού καλλιτέχνη, τότε ο Παντελής κάνει ακόμη ένα βήμα: οι συνθέσεις και ανασυνθέσεις του περιέχουν πολύτιμα στοιχεία, όπως η καθαρότητα στο ύφος και τη μουσική άρθρωση, ο συγκερασμός αρχέτυπου και σύγχρονου ήχου, οι πλούσιοι σε χρώματα και δομή αυτοσχεδιασμοί, οι νεωτερισμοί στη χρήση του τόξου που ανανεώνουν την τεχνική του οργάνου και, βέβαια, οι γενναίες δόσεις πολυμετρίας και πολυρυθμίας.

Και όλα αυτά καθιστούν τη μουσική του συναρπαστική, δυνατή και διαχρονική. Κατά το προσωπικό μου κριτήριο, ο Π. Παυλίδης συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στους σημαντικότερους δημιουργούς μα και ανανεωτές της σύγχρονης λαϊκής μουσικής τέχνης.

Ν. Χ. Χουρμουζιάδης

Καθηγητής Πανεπιστημίου θες/νίκης, Φιλόλογος,συγγραφέας,σκηνοθέτης,
-

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Σάς ευχαριστώ πολύ για αυτή σας την ανάρτηση. Αγνοούσα τελείως την ύπαρξη αυτού τού μεγάλου καλλιτέχνη.
Α. F
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Συγχαρήτηρια στον κ.Παυλίδη για το μεγάλο του έργο και την προσφορά του στην Ελληνική μουσική.
Ο χρήστης XRISTOSXR είπε…
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!!!!
ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ CD TOY KAΛΛΙΤΕΧΝΗ Η ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΥ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΣΩ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ??
ΕΞΑΙΡΕΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΠΙΘΗΚΟΙ!!!

ΟΠΟΙΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΣΤΟ ΕMAIL: PATSOLAKOS@GMAIL.COM

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *