Οι αρχαιότερες βραχογραφίες της Βόρειας Αφρικής;

Πετρόγλυφα που ίσως αντιπροσωπεύουν τα αρχαιότερα δείγματα βραχογραφιών της Βόρειας Αφρικής ισχυρίζεται ότι ταύτισε ο αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου του Γέιλ Τζον Κόουλμαν Νταρνέλ στην αιγυπτιακή θέση Κούρτα, στην ανατολική όχθη του Νείλου, κοντά στο Έντφου.

Πρόκειται για εγχάρακτες και έκκρουστες εικονιστικές νατουραλιστικές παραστάσεις άγριων ζώων. Οι παραστάσεις είχαν εντοπιστεί αρχικά από Καναδούς αρχαιολόγους το 1960 αλλά ο δρ Νταρνέλ και μια ομάδα Βέλγων επιστημόνων τις επανεντόπισαν μόλις το 2005.

Για να χρονολογήσουν τα ευρήματά τους οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την τεχνολογική μέθοδο της οπτικής φωταύγειας (ΟSL). Mε τη μέθοδο αυτή και με βάση τα επιμέρους χαρακτηριστικά (θέμα, τεχνική, τεχνοτροπία), την
πατίνα και τα επίπεδα υγρασίας των πετρογλύφων, η χρονολογία που τους αποδίδεται κυμαίνεται στην ευρύτερη περίοδο του όψιμου Πλειστοκαίνου - συγκεκριμένα στην πρώιμη παλαιολιθική περίοδο. Η εκτίμηση αυτή δίνει τελικά στις βραχογραφίες ηλικία 15.000 ετών.

«Οι παλαιολιθικές βραχογραφίες της Κούρτα αποκαλύπτουν ότι η πασίγνωστη από την Ευρώπη τέχνη των σπηλαίων του πρώιμου πλειστόκαινου δεν ήταν ένα μεμονωμένο φαινόμενο. Η Κούρτα τοποθετεί σταθερά τη Βόρεια Αφρική στον κόσμο της πρωιμότερης σωζόμενης καλλιτεχνικής παράδοσης και δείχνει ότι η
παράδοση αυτή ήταν πολύ περισσότερο εξαπλωμένη γεωγραφικά από ότι θεωρούνταν μέχρι σήμερα», αναφέρει ο δρ Νταρνέλ.

Το 2008, μια διεπιστημονική ομάδα με διευθυντή τον Dirk Huyge, του Βασιλικού Μουσείου Τέχνης και Ιστορίας των Βρυξελλών (Βέλγιο) αποκάλυψε μισοθαμμένες βραχογραφικές παραστάσεις σε θέση στην Κούρτα. Το στρώμα που κάλυπτε τις βραχογραφίες - χώμα ανακατεμένο με υλικά που είχαν μεταφερθεί εκεί από τον άνεμο – χρονολογήθηκε στο Εργαστήριο Μεταλλειολογίας και Πετρολογίας (Ερευνητική Ομάδα Φωταύγειας) του Πανεπιστημίου Γκεντ, με τη μέθοδο OSL. Η μέθοδος αυτή μπορεί να καθορίσει την περίοδο που έχει περάσει από την τελευταία φορά που τα θαμμένα ιζήματα εκτέθηκαν στο φως του ηλίου και παρέχει ένα απευθείας μέσο καθορισμού της τοποθέτησης και συσσώρευσης των ιζημάτων. Με βάση την ανάλυση που πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο αυτήν, καθορίστηκε ότι τα πετρόγλυφα της Κούρτα είναι το λιγότερο 15.000 ετών. Αυτή λοιπόν είναι η πρώτη σταθερή ένδειξη ότι οι βραχογραφίες χρονολογούνται στο Πλειστόκαινο, και η πρωιμότερη «ζωγραφική» δραστηριότητα που έχει ποτέ καταγραφεί στην Αίγυπτο και σε όλη τη Βόρεια Αφρική.

Tα αποτελέσματα της έρευνας του δρα Νταρνέλ θα δημοσιευθούν στο περιοδικό Antiquity του προσεχούς Δεκεμβρίου.

Πηγή: News Yale / arxaiologia.gr

Σχόλια

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *