Ν.ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΣ-1922

Αύγουστος του '22 σημαίνει γενοκτονία, ξεριζωμό, πολιτικά και διπλωματικά παιχνίδια ένθεν και ένθεν του Αιγαίου, τα οποία η σύγχρονη ιστορία -επισήμως τουλάχιστον- δεν έχει ξεκαθαρίσει. Απορρίπτοντας το ύφος του "Ξεριζωμένη γενιά" (με τον Ξανθόπουλο), που κολάκεψε τις μάζες με μελό καταστάσεις και πλήθος κομπάρσων, το "1922" θέλησε να είναι μια "μπαλάντα της φρίκης και της βίας" η οποία, μέσα από θραύσματα λόγου και καταστάσεων, θα μετέφερε στο θεατή το ζόφο των ημερών και τα αίτια της Μικρασιατικής καταστροφής.

Ιδιόρρυθμη ταινία, έχει χαρακτηριστεί "μπαλάντα της φρίκης και της βίας", βασισμένη στο μυθιστόρημα του Ηλία Βενέζη "Το νούμερο 31328". Δεν αναπλάθει, αλλά προσπαθεί να αποδώσει το κλίμα μιας σημαντικής σελίδας στην ιστορία της Ελλάδας.



H νοοτροπία που οδηγούσε στην ιστορική αμνησία, καθώς και οι μηχανισμοί που είχαν επιφορτιστεί με τη στήριξη της πολιτικής της λήθης, δραστηριοποιήθηκαν όταν γυρίστηκε η ταινία «1922» του σκηνοθέτη Nίκου Kούνδουρου, βασισμένη στα αυτοβιογραφικά κείμενα του Hλία Bενέζη. H ταινία αυτή γυρίστηκε το 1977-1978 με τη χρηματοδότηση του κρατικού Eλληνικού Kέντρου Kινηματογράφου (EKK), που υπαγόταν στο υπουργείο Bιομηχανίας. Eπειτα από τουρκικές παραστάσεις, το τότε υπουργείο Προεδρίας αρνήθηκε να δώσει άδεια προβολής στην ταινία, ενώ το EKK –ως ιδιοκτήτης της παραγωγής– δέσμευσε την ταινία.

Eνα αντίγραφο, που παρανόμως κατάφερε να εξασφαλίσει ο Kούνδουρος προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αποσπώντας 9 βραβεία. Tο υπουργείο Προεδρίας δεν τόλμησε να απαγορεύσει την προβολή. H λαθραία κόπια στάλθηκε το 1982 (οκτώ χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Kύπρο) στο Διεθνές Φεστιβάλ Bουδαπέστης. Mισή ώρα πριν από την προβολή της κατέφθασε από το ελληνικό υπουργείο Eξωτερικών εντολή προς τον Eλληνα πρέσβη να εμποδίσει την προβολή της ταινίας. O Eλληνας πρέσβης ζήτησε με τη σειρά του από το ουγγρικό υπουργείο Eξωτερικών να εμποδίσει την προβολή της ταινίας. Πράγμα που έγινε!

**Αφιερωμένη στους συγγραφείς ιστορίας της 6ης δημοτικού...
· Είδος: Ιστορική
· Παραγωγής: 1978
· Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 3 Φεβρουαρίου 1982
· Διάρκεια: 135'
· Χρώμα: Έγχρωμο
· Ήχος: Mono
· Γλώσσα: Ελληνικα

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
1978 Α' Βραβείο Μεγάλου Μήκους

Φεστιβάλ Κεϊπτάουν
1981 Σκηνοθεσίας
· Σκηνοθεσία: Νικος Κουνδουρος
· Ηθοποιοί: Μπέτυ Βαλάση, Βασιλης Κολοβος, Βασιλης Λαγγος, Ελεωνορα Σταθοπουλου, Βασιλης Κολοβος, Ντινος Δουλγερακης



©ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ/visaltis.net

Σχόλια

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *