ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΙΣ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟ ΝΑΟ,ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΡΟΜΠΟΤ

Ο Ναός του Φτερωτού Φιδιού, 
επίσης γνωστός και ως Ναός του Quetzalcoatl, 
είναι μια πυραμίδα έξι επιπέδων διακοσμημένη με φίδιαΕκατοντάδες μυστηριώδεις σφαίρες βρίσκονται κάτω από το Ναό του Φτερωτού Φιδιού, μια αρχαία πυραμίδα έξι επιπέδων που βρίσκεται μόλις 48 χιλιόμετρα από την Πόλη του Μεξικού.

Οι αινιγματικές σφαίρες βρέθηκαν κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής ανασκαφής, στην οποία χρησιμοποιήθηκε ρομπότ εξοπλισμένο με φωτογραφική μηχανή, σε ένα από τα πιο σημαντικά κτίρια στην πόλη Teotihuacan της προ-ισπανικής περιόδου.

«Μοιάζουν με κίτρινες σφαίρες, αλλά δεν ξέρουμε τη σημασία τους. Είναι μια πρωτοφανής ανακάλυψη», δήλωσε ο Jorge Zavala, αρχαιολόγος του Ινστιτούτου Εθνικής Ιστορίας και Ανθρωπολογίας του Μεξικού.

Τα ερείπια της Teotihuacan, που χρονολογούνται από την Μεσοαμερικανική περίοδο, αποτελούν τοποθεσία παγκόσμιας κληρονομιάς και είναι ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα του αρχαίου κόσμου. Η πόλη που πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε γύρω στο 100 π.Χ., ήταν γεμάτη πυραμίδες και στο αποκορύφωμά της αριθμούσε πάνω από 100.000 κατοίκους. Ωστόσο εγκαταλείφθηκε για μυστηριώδεις λόγους, γύρω στο 700 μ.Χ. - πολύ πριν οι Αζτέκοι φτάσουν στην περιοχή το 1300.


Εκατοντάδες μυστηριώδεις σφαίρες ανακαλύφθηκαν κάτω από το Ναό του Φτερωτό Φιδιού, στην πόλη Teotihuacan της προ-ισπανικής περιόδου, μόλις 30 χιλιόμετρα από Πόλη του Μεξικού.
Η ανασκαφή στο ναό επικεντρώθηκε σε μια σήραγγα μήκους 100 μέτρων περίπου που διατρέχει υπογείως την κατασκευή. Η σήραγγα ανακαλύφθηκε το 2003, όταν μετά από βαριά βροχόπτωση αποκαλύφθηκε μια τρύπα λίγα μέτρα από την πυραμίδα.

Η εξερεύνηση της σήραγγας, που σκοπίμως ήταν γεμάτη με συντρίμμια και ερείπια από τους ανθρώπους της Teotihuacan, απαιτούσε αρκετά χρόνια προκαταρκτικών εργασιών και προγραμματισμού.

«Τελικά, πριν από λίγους μήνες ανακαλύψαμε δύο πλευρικούς θαλάμους σε απόσταση 72 και 74 μέτρων από την είσοδο. Τους αποκαλούμε τον Βόρειο και Νότιο Θάλαμο», δήλωσε ο αρχαιολόγος Sergio Gómez Chávez, διευθυντής του Tlalocan Project, στο Discovery News.

Οι αρχαιολόγοι εξερεύνησαν την σήραγγα με ένα τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ που ονομάζεται Tlaloc II-TC, το οποίο είναι εξοπλισμένο με υπέρυθρη κάμερα και σαρωτή λέιζερ που δημιουργεί τρισδιάστατη απεικόνιση των χώρων κάτω από το ναό.

Οι αρχαιολόγοι χρησιμοποίησαν ένα τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ που ήταν σε θέση να διερευνήσει 
το τελευταίο τμήμα της σήραγγας.
«Το ρομπότ ήταν σε θέση να εισέλθει στο τμήμα της σήραγγας, η οποία δεν έχει ακόμη ανασκαφεί και ανακάλυψε άλλους τρεις θαλάμους σε απόσταση μεταξύ 100 και 110 μέτρων από την είσοδο», δήλωσε ο Gómez Chávez.

Οι μυστηριώδεις σφαίρες βρίσκονται τόσο στους βόρειους όσο και στους νότιους θαλάμους. Με διάμετρο που κυμαίνεται από 2,5 έως 13 εκατοστά, τα αντικείμενα έχουν πήλινο πυρήνα και καλύπτονται από ένα κίτρινο υλικό που ονομάζεται γιαροσίτης.

«Αυτό το υλικό σχηματίζεται από την οξείδωση του πυρίτη, ο οποίος είναι μεταλλικό ορυκτό», αναφέρει ο Gomez Chávez. «Αυτό σημαίνει ότι κατά την διάρκεια της προ-ισπανικής περιόδου οι σφαίρες αυτές είχαν μεταλλική εμφάνιση. Υπάρχουν εκατοντάδες από αυτές στον Νότιο Θάλαμο».

Σύμφωνα με τον George Cowgill, ομότιμο καθηγητή στο Arizona State University και συγγραφέα πολλών εκδόσεων για την πόλη της Teotihuacan, οι σφαίρες είναι ένα συναρπαστικό εύρημα.

«Ο σιδηροπυρίτης χρησιμοποιούταν σίγουρα τόσο από τους Teotihuacanos όσο και από άλλες αρχαίες κοινωνίες της Μεσοαμερικανικής περιόδου», δηλώνει ο Cowgill στο Discovery News. «Στην αρχική τους κατάσταση οι σφαίρες θα ήταν άψογες. Είναι όντως μοναδικές, αλλά δεν έχω ιδέα τι σημαίνουν».

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, οι σφαίρες στην αρχική τους εμφάνιση θα ήταν μεταλλικές.
Οι τοίχοι και η οροφή των δύο θαλάμων ήταν επίσης καλυμμένοι με σκόνη ορυκτών που αποτελείται από μαγνητίτη, σιδηροπυρίτη και αιματίτη, προσδίδοντας μια ξεχωριστή λάμψη στο χώρο.

«Πιστεύουμε ότι υψηλόβαθμα άτομα, ιερείς ή ακόμη και άρχοντες, διέρχονταν μέσω της σήραγγας για να εκτελέσουν τελετουργίες», δηλώνει ο Gómez Chávez.

Πράγματι, οι αρχαιολόγοι βρήκαν πολλές προσφορές, όπως κεραμικά και ξύλινες μάσκες καλυμμένες με ένθετους κρυστάλλους, όπως νεφρίτη και χαλαζία - όλα περίπου χρονολογούνται στο 100 μ.Χ.

Ο Gómez Chávez και η ομάδα του ανυπομονούν για την επόμενη φάση του έργου - τη διερεύνηση του τελευταίου τμήματος της σήραγγας και των τριών θαλάμων που οι αρχαιολόγοι έχουν δει μέσα από τις κάμερες του ρομπότ.

«Η σήραγγα βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, ανέγγιχτη για σχεδόν δύο χιλιετίες», δήλωσε ο Ng "TC" Tze Chuen, ανεξάρτητος ερευνητής που εργάστηκε για τον σχεδιασμό του ρομπότ Tlaloc II-TC. «Μπορείτε να φανταστείτε τι μπορεί να βρεθεί μέσα;».

Ο Ng, ο οποίος βοήθησε στη δημιουργία του ρομπότ Djedi που εξερεύνησε την Μεγάλη Πυραμίδα της Αιγύπτου το 2010, πιστεύει ότι η σήραγγα του Μεξικού θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα της Teotihuacan.

«Τα αποτελέσματα είναι πράγματι, πολύ ενθαρρυντικά», είπε.

Σύμφωνα με τον Gómez Chávez, η σήραγγα σφραγίστηκε δύο φορές από τους ανθρώπους της Teotihuacan. Χοντροί τοίχοι κτίσθηκαν για να εμποδίσουν την πρόσβαση, οι οποίοι κατεδαφίστηκαν πριν από περίπου 1.800 χρόνια, προκειμένου να τοποθετηθεί κάτι πολύ σημαντικό στον κεντρικό θάλαμο στο τέλος της σήραγγας.

«Ίσως σε αυτό το μέρος», αναφέρει ο Gómez Chávez«θα βρούμε τα υπολείμματα εκείνων που κυβέρνησαν την Teotihuacan».©ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟΝ/visaltis.net

Σχόλια

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *