Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΣΤΡΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε εκτεταμένη σωστική επέμβαση στο σύνολο των 4 χιλιομέτρων των βυζαντινών τειχών της Θεσσαλονίκης προχωρά η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Είναι η πρώτη φορά από την απελευθέρωση της πόλης, το 1912, που θα γίνει σ' αυτά ένα τόσο σημαντικό έργο.

 Τα τείχη κηρύχτηκαν ιστορικά διατηρητέα μνημεία το 1961 και το 1989 χαρακτηρίστηκαν Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO. Η 9η ΕΒΑ εκπόνησε τη μελέτη για τη σωστική επέμβαση στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ, ώστε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ προς χρηματοδότηση. . Η μελέτη περιλαμβάνει επεμβάσεις στη στέψη των τειχών όχι μόνο στην Άνω Πόλη, αλλά και σε άλλα σημεία, μέσα στην πόλη.

Θα γίνει επίσης στεγανοποίησή τους, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση από τη βροχή, αλλά και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Δίνεται η δυνατότητα να καλυφθούν και κενά που υπάρχουν από μικρότερα τμήματα που έχουν πέσει, αλλά και να δοθούν κλίσεις για την απορροή των ομβρίων, χωρίς μεγάλης κλίμακας επεμβάσεις που θα αλλοίωναν τα αυθεντικά στοιχεία του μνημείου.

  

Σχόλια

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *