ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΤΑΤΟΥΡΚ

Πού γεννήθηκε ο Κεμάλ; 

Οι Τούρκοι περιμένουν με αγωνία την έκδοση του βιβλίου του συγγραφέα Fatih Bayhan με τίτλο “Mustafa’dan Kemal’e, Ataturk’un Buyuk Sirri “ (Από τον Μουσταφά στον Κεμάλ, το μεγάλο μυστικό του Ατατούρκ).

Ο συγγραφέας ερεύνησε τα οθωμανικά αρχεία από όπου πήρε επίσημα έγγραφα για την καταγωγή του Κεμάλ. Βάσει των στοιχείων που έχει στη διάθεση του ο συγγραφέας, ο Κεμάλ γεννήθηκε στο Akcadag της πόλης Μαλάτια (Μελιτινή). Το επώνυμο της οικογένειας ήταν Cakirogullari.
Πατέρας του Κεμάλ ήταν ο Mehmet Resat Bey, γνωστός με το ψευδώνυμο Mamo. Το όνομα της μητέρας του ήταν Ayse. O πατέρας ήταν μέλος της Teskilat-I Mahsusa, της μυστικής υπηρεσίας που αργότερα ονομάστηκε ΜΙΤ.

Τα στοιχεία αυτά ανατρέπουν όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα για την οικογένεια του. Η φερόμενη ως μητέρα του Zubeyde hanim, στην πραγματικότητα ήταν θεία του. Σε νεαρή ηλικία την απήγαγαν οι τσέτες για ένα χρονικό διάστημα. Η οικογένεια της για να γλιτώσει από τα σχόλια την πάντρεψε με τον Ali Riza Efendi που εργαζόταν στα κτήματά τους. Αμέσως μετά το γάμο έστειλαν το ζευγάρι στη Θεσσαλονίκη.

Όταν ο Κεμάλ ήταν πέντε ετών δολοφονήθηκε ο πατέρας του και η μητέρα του τον πήρε και πήγε στη Θεσσαλονίκη δίπλα στην Zubeyde. Μετά το θάνατό της Ayse, η Zubeyde και ο Ali Riza υιοθέτησαν το μικρό ορφανό.

Η επίσημη ιστορία για τον Κεμάλ ξεκινά από την υιοθεσία του και μετά. Γονείς του φέρονται η Zubeydeκαι ο Ali Riza.

Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι ο Κεμάλ επισκέφθηκε την Μαλάτια το 1931 και γνώρισε τους συγγενείς του. Δηλαδή την αδελφή του Makbule και τον αδελφό του Omer.
H θετή κόρη του Κεμάλ Ulku Adatepe που σκοτώθηκε πρόσφατα σε τροχαίο ατύχημα , είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους σε μεγάλη εκδήλωση που οργάνωσε στη Μαλάτια για την επέτειο της Δημοκρατίας το 2007, ότι η οικογένειά του , μετακόμισε από το Αkcadag στη Θεσσαλονίκη. Η είδηση είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα Yeni Haber της Μαλάτιας στις 10/10/2007.

Ο συγγραφέας έχει γράψει έργα για τη σύζυγο του Κεμάλ Λατιφέ και τον μεγάλο έρωτά του για την Φικριγέ. Φαίνεται ότι το ενδιαφέρον του εστιάζεται στον Κεμάλ και στην καταγωγή του.
Οι πληροφορίες αυτές που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Ραντικάλ, όπως ήταν φυσικό προκάλεσαν ποικίλα σχόλια. Αναμφισβήτητα η καταγωγή του Κεμάλ κρύβει κάποιο μυστικό. Γιατί, άλλα λέει η επίσημη ιστορία και άλλα αποκαλύπτονται κατά διαστήματα. Όπως για παράδειγμα η εφημερίδα Ζαγαλίσα έγραψε ότι ο Κεμάλ δεν γεννήθηκε στο σπίτι της Θεσσαλονίκης ,αλλά στον Λαγκαδά. Επίσης, στον τουρκικό Τύπο διατυπώνονται ερωτηματικά για το αν ο Κεμάλ ήταν κουρδικής ή αρμενικής καταγωγής.

Μήπως πρέπει να ψάξουμε κι εμείς τα αρχεία της Θεσσαλονίκης για να βοηθήσουμε να διαλευκανθεί το πέπλο μυστηρίου γύρω από το πρόσωπο του Κεμάλ; Γιατί αν πράγματι γεννήθηκε στη Μαλάτια τότε θα παύσει να είναι τόπος προσκυνήματος το σπίτι της Θεσσαλονίκης. Μήπως η επίσημη ιστοριογραφία έφτιαξε αυτό το σενάριο της γενέτειρας για να τροφοδοτεί ένα συγκεκριμένο όραμα στο λαό;

Λιάνα Μυστακίδου

©ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟΝ/visaltis.net

Σχόλια

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *