ΑΡΧΕΣ 20ου ΑΙΩΝΑ-Η ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΠΑΡΗΓΑΓΕ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

Σε μία περίοδο μετάβασης από την τουρκοκρατία στην ελεύθερη Ελλάδα, η Παραμυθιά συνεχίζοντας το επιχειρηματικό παρελθόν που δημιούργησε τους προηγούμενους 3 αιώνες, απέκτησε την δική της εταιρεία ηλεκτρικού ρεύματος, που κάλυπτε τις ανάγκες τις πόλης, όταν άλλες περιοχές ήταν στο σκοτάδι ακόμα και για δεκάδες χρόνια μετά.

Ο λόγος για την ηλεκτροφωτιστική εταιρεία Κολσουζιάν & Ριζιάν. Οι ανάγκες της εποχής για ηλεκτροδότηση και η επιχειρηματικότητα των Αρμένιων, όπως συνηθιζόταν να αποκαλούν τους Λεωνίδα Κολσουζιάν και Συμεών Ριζιάν, είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία μιας εταιρείας πρότυπο για την εποχή, που σκοπό είχε την παροχή ρεύματος στους συνδρομητές πελάτες της. Στην φωτογραφία βλέπετε μηνιαία απόδειξη πληρωμής για τον μήνα Νοέμβριο του 1932, συνολικής αξίας 99 δραχμών. Η απόδειξη είναι από το προσωπικό αρχείο της Κατερίνας Πλαπούρη, η οποία και την δώρισε στο ιστορικό αρχείο Παραμυθιάς.

Τα γραφεία της εταιρείας βρισκόταν στην περιοχή του Μανόπουλου στην Παραμυθιά και η παραγωγή του ηλεκτρικού γινόταν στον κάμπο της Παραμυθιάς με την χρήση πετρελαιοκινητήρα, ο οποίος για την εποχή ήταν η τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Για να καταλάβουμε την σπουδαιότητα του εγχειρήματος, αξίζει να σημειωθεί πως η ΔΕΗ έκανε την πρώτη σοβαρή προσπάθεια για την εκμετάλλευση λιγνιτικών κοιτασμάτων το 1932 (την ιδια χρονιά με την αποδειξη της φωτογραφίας), ενώ είχαν προηγηθεί ορισμένες ιδιωτικές εταιρείες ανα την Ελλάδα που άρχιζαν να στήνουν τα πρώτα οργανωμένα δίκτυα ηλεκτροδότησης με μηχανές 220 Volt συνεχούς ρεύματος.

Όσο αφορά την εταιρεία της Παραμυθιάς και με την πάροδο του χρόνου, στα μέσα της δεκαετίας του 50, η ΔΕΗ έφτασε και στην Παραμυθιά και αγόρασε την εταιρεία Κολσουζιάν & Ριζιάν όπου και χρησιμοποίησε τις εγκαταστάσεις και τον πετρελαιοκινητήρα για τις δικές της ανάγκες. Σήμερα απόγονοι του Λεωνίδα Κολσουζιάν ζουν στην Κέρκυρα.
www.paramythia-online.gr


ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟΝ/visaltis.net

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η Οικογένεια των αδελφών Ριζιάν μετανάστευσε στο Buenos Aires της Αργεντινής όπου και μεγαλούργησαν επιχειρηματικά,, σήμερα ζει ένας από τους 3 αδελφούς,, υπερήλικας μεν αλλά σε πλήρη διαύγεια, έχει αφηγηθεί με λεπτομέρειες το ιστορικό εκείνης της εποχής. Οι Ριζιάν εμφύσησαν την αγάπη τους για την Ελλάδα στα παιδιά τους και τα εγγόνια τους. Την οποία αποδεικνύουν επισκεπτόμενοι πάντα την Ελλάδα με αγάπη και νοσταλγία.
ΝΒΚ
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΥΠΗΡΞΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *