ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΕΣ ΕΡΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΙΚΑ ΓΚΡΑΦΙΤΙ, ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ

Φαλλική παράσταση και επιγραφή με το ανδρικό όνομα Δίων, που ανακαλύφθηκε σε χαμηλότερη τοποθεσία
 του ακρωτηρίου Βαθύ (5ος π.Χ αιώνας) 

To 2013 o επίκουρος καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας Ανδρέας Βλαχόπουλος ανακάλυψε δύο ερωτικές επιγραφές... που χρονολογούνται κατά τον πρώιμο 6ο και τον ύστερο 5ο αι. π.Χ. 

Πρόκειται μάλλον για τις αρχαιότερες που έχουν βρεθεί ποτέ με ξεκάθαρη αναφορά στη σεξουαλική πράξη, όπως εξηγεί ο Έλληνας καθηγητής στον The Guardian.

Πρόκειται για μία επιγραφή λαξευμένη σε βράχο χερσονήσου της Αστυπάλαιας, και πιο συγκεκριμένα στην τοποθεσία Βαθύ.   Οι βραχογραφία χρονολογείται στον πρώιμο 6ο π.Χ αιώνα, και δεν εκφράζει μόνο την σεξουαλική επιθυμία, αλλά κάνει λόγο και για την ίδια την πράξη, γεγονός εξαιρετικά σπάνιο σύμφωνα με τον Δρ. Βλαχόπουλο. "Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελούν κάποιου είδους 'θριαμβευτικές' επιγραφές", είπε ο ίδιος στην Guardian. 

H μία αναφέρει με μεγάλα γράμματα πλάτους 10 εκατ: Ο Nικασίτιμος συνουσιαζόταν με τον Τιμίονα (Νικασίτιμος οἶφε Τιμίονα). Βρέθηκε στο υψηλότερο σημείο του ακρωτηρίου με θέα στον κόλπο της περιοχής Βαθύ στο βόρειο-δυτικό άκρο του νησιού, σημείο το οποίο είναι πιθανό να φρουρούσαν στρατιώτες.

Δύο πέη χαραγμένα σε ασβεστόλιθους κάτω από το όνομα ΔΙΩΝ ανακαλύφθηκαν πιο χαμηλά στο ίδιο ακρωτήρι, και σύμφωνα με τον αρχαιολόγο υπαινίσσονται παρόμοια ομοφυλοφιλική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με τον ειδικό μελετητή των επιγραφών, Άγγελο Ματθαίου, οι πρόσφατες αυτές ανακαλύψεις προσφέρουν μία ακόμα σημαντική πληροφορία:

«Οι προτάσεις των επιγραφών μαρτυρούν ανθρώπους εξαιρετικά μορφωμένους, πράγμα που αποδεικνύει ότι δεν ήταν μόνο οι φιλόσοφοι, οι μελετητές και οι ιστορικοί που εκπαιδεύονταν στην τέχνη της γραφής, αλλά και οι απλοί άνθρωποι που ζούσαν στα νησιά, όπως αυτοί εδώ οι φρουροί.»

Σύμφωνα, τέλος, με τον αρχαιολόγο, ελάχιστα από τα ελληνικά νησιά έχουν διερευνηθεί επαρκώς μέχρι σήμερα, και τα ευρήματα αυτά είναι ενδεικτικά του πόσο σημαντικές είναι οι ανασκαφές σ' αυτά 

Με πληροφορίες από guardian.com, ethnos.gr,lifo.gr

Σχόλια

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *