ΒΙΣΑΛΤΙΑ:Η ΑΡΧΑΙΑ ΒΕΡΓΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΠΑΤΣΙ


Η αρχαία Βέργη απαντά σαν Βέργη, Βέργα, Βέργον ή Βεργαίον, στους αρχαίους συγγραφείς, στους φορολογικούς καταλόγους της αττικοδηλιακής συμμαχίας, στον κατάλογο των θεωροδόκων του Ασκληπιείου της Επιδαύρου του 360 π.Χ. και σε μια επιγραφή των Φιλίππων του 3ου αιώνα μ.Χ.

 Υπάρχει ασάφεια και αντιφατικότητα των αρχαίων πηγών σχετικά με τη θέση της. Ο Στράβων αναφέρει ότι απέχει από την Αμφίπολη περίπου 200 στάδια (37 χλμ). Ο Στέφανος Βυζάντιος λέει ότι πρόκειται για θρακική πόλη της περιοχής της Αμφίπολης. Ο Κλαύδιος Πτολεμαίος τη θεωρεί πόλη της Οδομαντικής ενώ μερικοί κώδικές του την εντάσσουν στην Βισαλτία. Ο Ψευδο-Σκύμνος αναφέρει ότι βρίσκεται «επί Στρυμόνος κατά μεσόγειον».

ΤΟΥΜΠΑ
 Η Τούμπα είναι ένας πευκόφυτος λόφος δίπλα στον αρχαίο οικισμό της Βέργης. Οι κάτοικοι αναφέρουν ότι υπήρχαν δυο είσοδοι που οδηγούσαν στο εσωτερικό της Τούμπας. Η μια, ορατή μέχρι το 1980, ΝΔ και η άλλη .

Αναφέρονται κάποια περιστατικά για συγκεκριμένους κατοίκους που επιχείρησαν να μπουν στο εσωτερικό της από μια στοά και βρήκαν πόρτα σιδερένια, άλλοι νερό και άλλοι φίδια. Υπάρχει και η παράδοση ότι κάτω από την Τούμπα είναι θαμμένη μια εκκλησία και ότι υπάρχει ένα χρυσό φίδι. Στην εφημερίδα «ΝΙΓΡΙΤΑ» (19-2-1933) γίνεται μνεία της Τούμπας από το δασοκόμο της περιοχής κ. Μιχ. Μπλέτσα.

Συγκεκριμένα στο άρθρο του αναφέρονται τα εξής:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ


©www.visaltis.net - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Συγχαρητηρια στην ιστοσελίδα ΒΙΣΑΛΤΗΣ για τις γνώσεις και πληροφορίες που μας προσφέρει και την συνεχή προβολή της ιστορίας της περιοχή μας.

Μ/Κ ΒΕΡΓΗ
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
-Βισάλτη!!!!!! γιά ρίξε καί μιά ματιά εδώ, καλό θά μάς κάνει! ιδιαίτερα τούς έμισθους καί κρατικοδίαιτους αρχαιολόγους πού φορούν μυωπικούς δογματισμένους φανατικούς φακούς:ΑΜΦΙΠΟΛΗ: Η ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗ; ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΣΙΝΤΣΙΦΟΣ (Σερραίος νομισματολόγος) :
Η ΑΜΦΙΠΟΛΗ «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑΦΟΣ,
ΕΙΝΑΙ ΝΑΟΣ ΟΡΦΙΚΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ"» Αυτά Καλή σου ημέρα......ΕΠΙΜΕΝΩ!!!!!!!!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *