ΘΡΑΚΗ:ΘΥΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

Ζωγραφική σε θρακικό τάφο στην Κοιλάδα των Βασιλέων- στο Καζανλάκ

«Θράκη- Θύρα στην Αθανασία», είναι ο τίτλος του νέου ντοκιμαντέρ που θα παρουσιάζει τα διάσημα θρακικά μνημεία από την αρχαιότητα, κυρίως από την Κοιλάδα των Βασιλέων, γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα και συνεχίζει:

 Ευρέως γνωστή είναι η πίστη στην αθανασία των αρχαίων Θρακών, όπως, άλλωστε, αναφέρουν οι περισσότεροι συγγραφείς, όπως ο Ηρόδοτος και ο Πλάτων. Η ταινία αποτελεί μέρος ενός προγράμματος που χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Πολιτιστική Κληρονομιά και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται 19 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Βουλγαρία.

 Η γνωστή καθηγήτρια Βαλέρια Φολ, μία από τους κινηματογραφιστές, δήλωσε ότι στόχος της ταινίας είναι να αναδείξει την αρχαία κληρονομιά στα βουλγαρικά εδάφη και αποσπάσματα της, θα διατεθούν και στο διαδίκτυο.

 «Με την ταινία αυτήν, καλύψαμε ένα κενό», είπε η Φολ και πρόσθεσε: «Κάναμε πολλά γυρίσματα, για να παρουσιάσουμε τη συνολική κατάσταση των αρχαιολογικών μνημείων στη χώρα, στο φυσικό τοπίο τους και τα ευρήματα που φυλάσσονται. Είναι μια καλή εργασία, γιατί μέχρι τώρα είχαμε μερικά Video Clips που δεν έδιναν την αληθινή εικόνα.


Ζωγραφική σε θρακικό τάφο στο Καζανλάκ
Το έργο συνοδεύεται με ηχογραφημένη μουσική, έχει υπότιτλους στα αγγλικά, και πιστεύω ότι είναι μια πλούσια εργασία θα εμπλουτίσει τις γνώσεις του θεατή». Έτσι, ο θεατής μπορεί να δει το αξιόλογο τοπίο, κατά μήκος ενός από τα ποτάμια που ήταν η κύρια επικοινωνία των Θρακών με τη Μεσόγειο.

 Παρουσιάζονται εμβληματικά μνημεία του θρακικού πολιτισμού:

Ο τάφος στο Καζανλάκ, στην Αλεξαντρόφσκα, στο Σούσμανετς, στην Ελβέτια, στην Αρσενάκλα... για παράδειγμα στην Αρσενάλκα υπάρχει αρχαίο παρατηρητήριο για αστρονομικές μελέτες. «Οι Θράκες ζούσαν σε ένα μεγάλο γεωγραφικό χώρο που άρχιζε από το Δνείπερο και τα Καρπάθια, και από τον Αξιό ποταμό μέχρι τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας», σημειώνει η Βαλέρια Φολ.


Φωτό:Ο θόλος σε αρχαίο θρακικό τάφο στην Κοιλάδα των Βασιλέων 

 «Η Βουλγαρία βρίσκεται στην πραγματικότητα στο κέντρο της περιοχής των αρχαίων Θρακών. Έχουμε, έτσι, την ευκαιρία να δούμε τα πολιτικά και θρησκευτικά κέντρα των μεγαλύτερων θρακικών βασιλείων, των Οδρυσών, των Γετών, των Τριβαλλών ..., έτσι στη Βουλγαρία υπάρχουν αρκετά μνημεία.
Τα κύρια είναι των Οδρυσσών Θρακών που ήταν και το πιο ενεργό θρακικό έθνος που είχε πολλές ιδιαίτερες σχέσεις με την Ελλάδα. Στη Ρουμανία, επίσης, υπάρχουν πολύ όμορφα τμήματα του θρακικού πολιτισμού, καθώς και στη Μολδαβία, στην ανατολική Σερβία, στη Βόρεια Ελλάδα. Φυσικά και στην ευρωπαϊκή Τουρκία και στη Μικρά Ασία.

 Όμως, η Βουλγαρία κατάφερε να αναδείξει τον θρακικό πολιτισμό, ήδη, από τη δεκαετία του ’70 με τη δημιουργία του Ινστιτούτου Θρακικών Μελετών και συλλόγων θρακικών που εξειδικεύονται στον αρχαίο πολιτισμό της περιοχής, εναλλακτικά του ελληνικού.

 Δηλαδή, έχουμε μια καλή κληρονομιά από τους επιστήμονες από την προηγούμενη γενιά και αυτό είναι πολύ ωραίο. Είναι σημαντικό να διατηρηθεί αυτή η θέση που έχουμε λάβει στις επιστημονικές και επιστημονικές εκδηλώσεις του κόσμου».

 Η Βαλέρια Φολ θα τονίσει ότι τα κύρια μνημεία που διασώζονται και αποτελούν στοιχεία τεκμηρίωσης της πίστης των αρχαίων Θρακών στην Αθανασία, είναι οι μεγαλειώδεις τάφοι στην Κοιλάδα των Βασιλέων. Στόχος, σύμφωνα με την καθηγήτρια, είναι τα μνημεία της Κοιλάδας των Βασιλέων των αρχαίων Θρακών να συμπεριληφθούν ως προστατευόμενος αρχαιολογικός χώρος από την UNESCO.

 -- © mikres-ekdoseis- Γιῶργος Ἐχέδωρος


Σχόλια

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *