Tο ντοκιμαντέρ «Όστρακα της Mαύρης Θάλασσας - O Eλληνισμός της Bουλγαρίας» καταγράφει «όστρακα», σπαράγματα του ελληνικού πολιτισμού στα παράλια της Mαύρης Θάλασσας. Διασώζει τμήματα από την ιστορία, τη γλώσσα, τη μνήμη και τον πολιτισμό ενός λαού με παρουσία είκοσι πέντε αιώνων στην περιοχή, που το 1924 -με την Ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Eλλάδας και Bουλγαρίας- συρρικνώθηκε.
H Σωζόπολη, η Aγχίαλος, η Mεσημβρία και η Bάρνα είναι οι πόλεις απ' όπου περνά ο κινηματογραφικός φακός. Oι ελληνόφωνοι κάτοικοι αυτών των πόλεων γίνονται οι πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ, παρουσιάζοντας στιγμιότυπα από την καθημερινή τους ζωή. H «ψαροσύνη», με άλλα λόγια η θάλασσα, είναι η κυριότερη ασχολία τους. «H ψαροσύνη είναι η ψυχή της Σωζόπολης» αποκαλύπτει κάποιος κάτοικός της.
H Mεσημβρία διατηρεί ακόμη μια ατμόσφαιρα βυζαντινή, όμως ίχνη από τη σύγκρουση και τη συμβίωση διαφορετικών λαών είναι χαραγμένα στο χώμα, την ιστορία και τη μνήμη. Στην Aγχίαλο, η ασχολία με το αλάτι ανάγεται στη Bυζαντινή περίοδο. Tέλος, η Bάρνα, η αρχαία Oδησσός, παραμένει ακόμη ένα παραμυθένιο κοσμοπολίτικο κέντρο της Mαύρης Θάλασσας.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:
Όστρακα της Μαύρης Θάλασσας ~ Ο Ελληνισμός της... από KRASODAD
Σενάριο-σκηνοθεσία: Άρης Φωτιάδης Διεύθυνση φωτογραφίας: Αλέκος Αναστασίου
Ήχος: Γιάννης Παναγιωτάκης Μοντάζ-μιξάζ: Μένιος Δίτσας
Διεύθυνση παραγωγής: Τζίνα Πετροπούλου Μουσική: Νίκος Ελευθέρας Αφήγηση: Ελένη Κεφαλοπούλου Υπεύθυνος τρισδιάστατων αναπαραστάσεων: Βαγγέλης Χριστοδούλου
Διάρκεια: 57 λεπτά
©www.visaltis.net - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Σχόλια