ΣΤΡΥΜΩΝΑΣ:ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΜΕΣΑ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Όπως κάθε ποταμός, έτσι κι ο Στρυμόνας, πιστός στο ρόλο του, χιλιετηρίδες ολόκληρες κουβαλά υλικά που μεθοδικά στοιβάζει στην πεδιάδα των Σερρών. Στο διάβα του τα βουνά κι οι λόφοι πλουταίνουν από φυτά και ζώα, αρχαίοι συγγραφείς, όπως ο Ηρόδοτος, αναφέρουν πυκνότατα δάση από πεύκα, βαλανιδιές , καστανιές και οξιές. Όταν το 480 π.χ. έφθασαν στρατεύματα, κατασκεύασαν για να περάσουν τον Στρυμόνα, μια ξύλινη γέφυρα στηριγμένη σε βάρκες. Σημερινοί ιστορικοί, μελετώντας τα απομεινάρια της στην αρχαία Αμφίπολη,
υποστηρίζουν πως χρειάστηκε να κοπούν από τα τριγύρω δάση12,000 δέντρα για μια τεράστια γέφυρα που σήκωσε τον ατελείωτο περσικό στρατό. Μέσα στην πλούσια βλάστηση αναφέρουν, επίσης, οι αρχαίοι γεωγράφοι ότι ζούσαν πλήθος τα μεγάλα θηλαστικά : ελάφια, αγριογούρουνα, αρκούδες, ταύροι, μα και λιοντάρια, λεοπαρδάλεις και λίγκες ! 

Οι σοβαρές αλλαγές με τον μεγάλο αντίκτυπο ξεκίνησαν στις αρχές του 20ου αιώνα ακολουθώντας τις έντονες ιστορικές αλλαγές στα Βαλκάνια. Στη δεκαετία του ’20, και μετά την Μικρασιατική καταστροφή, 85000 κατατρεγμένοι πρόσφυγες, φτάνουν στην περιοχή των Σερρών και στα χωριά
κοντά στους υγρότοπους, πληροφορούνται ότι ο τόπος είναι καρπερός κι οι λίμνες έχουν ψάρι, εδώ εναποθέτουν τις ελπίδες για το μέλλον τους, δουλευτάριδες καθώς ήταν, την σκληρή εργασία δεν την τρόμαξαν, τρόμαξαν, όμως, την ελονοσία που πραγματικά τους αποδεκάτισε, ασυνήθιστοι καθώς ήταν στην αδυσώπητη αυτή ασθένεια. Την ίδια δεκαετία το Ελληνικό Δημόσιο εντάσσει την περιοχή σε ένα πρόγραμμα αποξηράνσεων που κύριους στόχους είχε την απόκτηση καλλιεργήσιμης γης και την άρδευση της, την αντιμετώπιση των πλημμυρών μα και την καταπολέμηση της ελονοσίας, κι έτσι, το 1932 ολοκληρώνεται η κατασκευή του πρώτου φράγματος του Στρυμόνα.


Οι δραματικές αλλαγές στην φύση και στο τοπίο του υγρότοπου αρχίζουν, γύρο από την λίμνη Κερκίνη, σε μία ακτίνα 10 περίπου χιλιομέτρων από τις όχθες της, έχουν αναπτυχθεί 21 χωριά, απομεινάρια αρχαίων κατασκευών και ριζωμένα παμπάλαια έθιμα συναντά κανείς σ’ αυτά, όπως το τείχος στο Μανδράκι και την τέλεση των Αναστενάριων, κάθε χρόνο, στο χωριό Κερκίνη. Κάποια από τα χωριά είχαν στρατηγική σημασία για τις Ελληνικές δυνάμεις κατά τους Βαλκανικούς πολέμους, όπως η Βυρώνεια όπου είχε εγκατασταθεί το Ελληνικό στρατηγείο, εδώ ο Βενιζέλος και ο Κωνσταντίνος συνεργάστηκαν για τους όρους της ειρήνης, μια επιγραφή σ’ ένα πλάτανο του σιδηροδρομικού σταθμού μαρτυρεί το γεγονός.


Ο κατακλυσμός της εποχής του Δευκαλίωνα που μερικοί, (Καφταντζής 1972) τον τοποθετούν στο 1796 π.χ. πρέπει να θεωρεί πραγματικό γεγονός για την περιοχή των Σερρών, παρόμοιούς ΄΄κατακλυσμούς ΄΄ προκάλεσε συχνά ο Στρυμώνας. Σύμφωνα με τον Όμηρο οι Παίονες που αρχικά κατοικούσαν στην κοιλάδα του Αξιού και ύστερα μετακινήθηκαν στην περιοχή του Στρυμόνα έλαβαν μέρος στον τρωικό πόλεμο (περίπου το 1200 π.χ.) με την πλευρά των Τρώων. Όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος ήταν φύλο συγγενικό με αυτούς και βέβαια ελληνόφωνο όπως οι Τρώες, αναφέρεται επίσης, εκστρατεία του Έκτορα στην περιοχή του Στρυμόνα, πριν από τα τρωικά για να βοηθήσει τους φίλους του θράκες που επίσης ήταν σύμμαχοι του στον τρωικό πόλεμο.

 Ο Ησίοδος είναι ο πρώτος (γύρο στα 750 π.χ.) που αναφέρει τον ποταμό με το όνομα Στρυμών, κατά τον Ευριπίδη γιος του ΄΄καλλιγεφυρου΄΄ Στρυμόνα ήταν ο Θράκας βασιλιάς Ρήσος που έλαβε μέρος στον τρωικό πόλεμο και φονεύθηκε από τον Διομήδη. Κατά τον Ψευδοπλούταρχο ο Στρυμόνας ΄΄άκουσας περί Ρήσου τελευτής… εαυτόν έρριψε εις ποταμόν Παλαιστίνος , γιος του Ποσειδώνα και επίσης βασιλιά της Θράκης. ΄΄έχων πόλεμο … τον υιόν Αλιάκμονα στρατηγόν έπεμψε ο δε προπετέστερον μαχόμενος ανηρέθη, περί δε… άκουσας Παλαιστίνος… εαυτόν έρριψε εις ποταμόν Κόνοζον ότι απ΄ αυτού Παλαιστίνος ωνομάσθη΄΄.


 Στη γη τη ΄΄Στρυνονία΄΄ έφτασε και ο μυθικός Ηρακλής όταν εκτελώντας τον δέκατο άθλο του προσπαθούσε να περιμαζέψει τα βόδια του Γηρυόνη, τότε κατά τον Απολλόδωρο, ΄΄Στρυμόνα μεμψάμενος τον ποταμό πάλαι πότε το ρείθρο πλωτών εμπλήσας πέτραις απλωτών ποίσεν΄΄. Ο ίδιος ήρωας υπηρετώντας τον Συλέα έναν κακότροπο αμπελοκτήμονα της περιοχής Φυλλίδας οργίστηκε μαζί του και γύρισε τον ποταμό προς τους αμπελώνες τους οποίους καταπλημμύρισε.

Στη συμβολή του Αγγίτη με την πρώην λίμνη Αχινού τοποθετούν μερικοί το ΄΄Νησσιον πεδίον΄΄ από το οποίο ο Πλούτωνας άρπαξε την Περσεφόνη στα έγκατα της γης όταν η τελευταία άπλωσε το χέρι της για να κόψει έναν νάρκισσο.

Πρέπει να θεωρηθεί βέβαιο ότι κατά την μακρινή εκείνη εποχή τα εδάφη του ΄΄Νησσίου Πεδίου΄΄ είχαν μηχανική συμπεριφορά ίδια ακριβός με την σημερινή. Κάτω από το επιφανειακό έδαφος υπάρχει παχύ στρώμα βούρκου, μέχρι 40 και πλέων μέτρων, σε αυτόν τον βούρκο κινδύνευσε πριν από λίγα χρόνια να βουλιάξει και να βρεθεί στην αγκαλιά του Πλούτωνα όχι απλώς μια Περσεφόνη αλλά ένα σύγχρονο χωματουργικό μηχάνημα.

Απόσπασμα από το άρθρο "Η Κερκίνη του χθες και του σήμερα"
www.kerkinitoday.gr
©www.visaltis.net - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
-Από παρελθόν πάμε καλά -ένδοξοι καί βολεμένοι!!!!! από παρόν(;) άστα νά πανε - άκου καί γράφε ΣΤΡΥΜΩΝΑΣ μέ όμικρον!!!!!! από μέλλον ΜΑΛΛΟΝ ΑΒΕΒΑΙΟ- κάποιοι "φορείς" ασχετοι εξακολουθούν νά τρώνε φράγκα πολλά φράγκα!!!!! προσφέροντας τό απόλυτο τίποτα .... στήν ποταμοκοιλάδα τού Ιερού μας Θεού Στρυμώνα.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ωραία όλα αυτά,όμως έχεις να μας προσφέρεις κάτι και εσύ για την ιστορία του Σρυμόνα ή μενεις μόνο στην κριτική για το αν γράφεται με "ο"ή με "ω".Άποψη και γνώση έχεις να καταθέσεις;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
.....Άποψη και γνώση έχεις να καταθέσεις;
ΠΆΡΤΗΝ λοιπόν:Νά απομακρυνθούν όλα τά σκουπίδια (ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ) γράφω από τίς παραλίμνιες καί παρόχθιες περιοχές. Μαντριά καί κοπάδια κάτω από τίς γέφυρες τού Ποταμού, ιδιαίτερα στό ύψος τού Στρυμωνικού καί αλλού π.χ. Βαμβακούσας. Νά συντηρηθούν όλες οι γέφυρες μέ τίς σημερινές συγκοινονιακές ανάγκες, νά φωταγωγηθούν!!!!!! Η τελευταία συμφορά καί γκρέμισμα τμήματος τής γέφυρας τού Ποταμού στό ύψος τού Στρυμωνικού, έγινε τόν Χειμώνα τού 1963!!! Η γέφυρα γύρω από Λιοντά ρι τής Αμφίπολης καί ο γύρω χώρος θυμίζει χωματερή , σήμερα ύστερα απο όλα αυτά τά τεκτενόμενα. Νά συμπληρωθούν τά αντιπλυμμηρικά εργα -αυτά πού άφησαν ημιτελή η μόνκς γιούλες καί υοί. Αυτά από τότε έχουν λεηλατηθεί ή είναι ανύπαρκτα μιάς καί κοίτη τού ποταμού από τό 1928 -1936 είναι τεχνητή εξ ολοκλήρου στό δικό μας έδαφος. Νά επιστρέφουν ποσοστά στό Δασαρχείο Σερρών από τήν εκμετάλλευση τήν κοπής τών δέντρων (λεύκες)πού από τό 1955!!!! τρείς συνασπισμένοι εργολάβοι (καρτέλ) λιμαίνονται τό θέμα. Ελεγχος υπάρχει; ή ή ή... Νά αποπερατωθεί ο αναδασμός όλης αρδεύσιμης έκτασης τής πεδιάδας τού Νομού καί μέ υπογεια δίκτυα... αποφυγή μονοκαλλιεργειών....αποφυγή τής ασύστολης χρήσης φυτοφαρμάκων, ζιζανιοκτόνων κλπ κλπ. Εξ άλου 17 ΤΟΕΒ (ΥΠΆΛΛΗΛΟΙ ΠΌΣΟΙ;!!!!!) 1 ενας ΓΟΕΒ(υπάλληλοι πόσοι;;;) μία 1 ΥΕΒ υπάλληλοι πόσοι;;; 1 μία ΔΓΣΕΡΡΩΝ υπάλληλοι πόσοι;;;;, ένας Αντιπεριφεριάρχης (κολαούζοι πόσοι;;;;;;;;).. Σερραίοι πόσοι γιατί σφυρίζουν κλέφτικα;;!!!! Αυτά πρός τό παρόν.....
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ωραία,ξεκίνα να διορθώσεις όλα αυτά και στο τέλος συζητάμε αν θα το γραφουμε τελικά με "ο" ή μς "ω".
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
...φχαρειστό πουλή

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *