Η ΣΙΒΗΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

Ερευνητές από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Σιβηρίας, που είναι παράρτημα της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, δήλωσαν ότι οι αρχαίοι κάτοικοι της Σιβηρίας, ήταν γνώστες της σύνθετης χειρουργικής επέμβασης στον ανθρώπινο εγκέφαλο. 

 Ο λόγος για μια τέτοια δήλωση ήταν η ανακάλυψη το 2012, τριών ανθρώπινων κρανίων με ίχνη τρυπανισμού. Η ηλικία των ευρημάτων δεν ήταν μικρότερη των 2, 5 χιλιάδων ετών. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα τρία κρανία στην περιφέρεια Αλτάι.

Τα ανθρώπινα λείψανα ανήκουν στον πολιτισμό Παζαρίκ -Пазырыкской Στη μελέτη, διαπιστώθηκε ότι τα δύο κρανία που βρέθηκαν ανήκουν σε άνδρες και το τρίτο σε γυναίκα. Η προσεκτική μελέτη έδειξε ότι ένας από τους άνδρες έζησε για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την επέμβαση. Αυτό αποδεικνύεται από τη συσσώρευση του ιστού των οστών.


Ο δεύτερος ασθενής υπέφερε από νευρική παραμόρφωση του κρανίου που του προκαλούσε αναταράξεις στη συμπεριφορά. Όσο για τη γυναίκα, αυτή πέθανε κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης και , μάλλον, οφείλεται σε σφάλμα των αρχαίων χειρουργών. Προφανώς η ασθενής ήταν 30 ετών και ο λόγος για τη χειρουργική επέμβαση ήταν ο τραυματισμός της κεφαλής της, μετά από πιθανή πτώση από ύψος.

 Ο νευροχειρουργός από το Νοβοσιμπίρσκ, ο Αλεξέι Κριβοσάπκιν, έμεινε έκπληκτος όταν του έδειξε ο αρχαιολόγος το κρανία. Μετά από τα ευρήματα αυτά, διαπιστώθηκε ότι οι αρχαίοι κάτοικοι του Αλτάι ήταν γνώστες των περίπλοκων χειρουργικών επεμβάσεων. Επιπλέον, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι πράξεις της κρανιοτομής έγιναν αυστηρά σύμφωνα με τη μέθοδο που δίδασκε κατά τον 5ο π.Χ. αιώνα ο διάσημος Έλληνας ιατρός Ιπποκράτης. 

 Ωστόσο, η σύνδεση μεταξύ των αρχαίων κατοίκων της Σιβηρίας, Αλτάι, με τους κατοίκους της Ελλάδας δεν είναι γνωστή. Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες αναρωτιούνται, για το πώς και τι χρησιμοποιούσαν, οι αρχαίοι ιατροί, για να προξενήσουν αναισθησία στους ασθενείς κατοίκους της Αλτάι.
 --
 © mikres-ekdoseis- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Σχόλια

Ο χρήστης Κρασοπατήρ είπε…
Η απάντηση στο τελευταίο ερώτημα είναι φυσικά Μανδραγόρας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *