BΡΕΘΗΚΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΤΟΟΥΝΧΕΝΤΖ,ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Το μνημείο όπως θα ήταν, αν βρισκόταν στην επιφάνεια
(+ΒΙΝΤΕΟ)
Περίπου 100 ογκόλιθοι βρέθηκαν θαμμένοι στην τοποθεσία Ντάρινγκτον Γουόλς κοντά στο Στόουνχεντζ, και όπως εκτιμούν οι αρχαιολόγοι, μπορεί να πρόκειται για το μεγαλύτερο μεγαλιθικό μνημείο που έχει χτιστεί ποτέ στη Βρετανία.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα, το Stonehenge Hidden Landscapes Project, οι 4.500 ετών πλαγιαστοί μονόλιθοι, ορισμένοι εκ των οποίων φτάνουν σε ύψος τα 5 μέτρα, ανακαλύφθηκαν με τη βοήθεια ειδικών ραντάρ θαμμένοι σε βάθος ενός μέτρου κάτω από την επιφάνεια της γης και σύμφωνα με τους επιστήμονες πρόκειται για ένα μνημείο «εξαιρετικής κλίμακας και μοναδικό». Η ειδοποιός διαφορά τους είναι ότι Stonehenge είναι κυκλικό, ενώ το νέο εύρημα έχει ευθεία παράταξη και μήκος σχεδόν 1/4 του μιλίου, γεγονός που το κατατάσσει σε ένα απ' τα μεγαλύτερα μνημεία.

Οι ερευνητές του Στόουνχεντζ έχει χαρτογραφήσει το υπέδαφος της περιοχής σε ένα πενταετές πρότζεκτ. Το νέο μνημείο βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 3 χιλιομέτρων από το περίφημο Στόουνχεντζ και θεωρείται ότι ήταν πολιτιστικός και λατρευτικός χώρος.


Βρήκαν το δεύτερο -και πολύ μεγαλύτερο- Στόουνχεντζ Της ανακάλυψης είχαν προηγηθεί εντατικές μελέτες της περιοχής γύρω ααπό το Στόουνχεντζ, οι οποίες είχαν οδηγήσει τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι μόνο αυτό και ένα ακόμη μικρότερο πέτρινο μνημειο ήταν οι πιο σημαντικές δομές. Οι τελευταίες εκθέσεις τώρα έδειξαν ότι η μεγαλύτερη γειτονιά του Στόουνχετζ, το Ντάρινγκτον Γουόλς, είχε μία προηγούμενη φάση που συμπεριελάμβανε μία μακρά σειρά από όρθιους ογκόλιθους, πιθανώς τοπικής προέλευσης και ότι η διαμόρφωσή τους είναι μοναδική στη βρετανική αρχαιολογία.

Η νέα ανακάλυψει παρέχει σημαντικά συμπεράσματα για την κατανόηση του Στόουνχεντζ και τις τοποθεσίας του. Η συστάδα στο Ντάρινγκτον Γουόλ χτίστηκε έναν αιώνα μετά το κυκλικό Stonehenge (τον 27ο αιώνα π.Χ, ωστόσο η νέα λίθινη παράταξη ίσως είναι σύγχρονη ή και πρότερή του. Βρήκαν το δεύτερο -και πολύ μεγαλύτερο- Στόουνχεντζ


Όχι μόνο αυτό το νέο στοιχείο αποδεικνύει την πρώιμη φάση της μνημειακής κατασκευής ενός από τα μεγαλύτερα ιερά της προϊστορικής Ευρώπης, χωρίς ωστόσο να έχει λυθεί το μυστήριοτου τόπου στον οποίο έζησαν αυτοί που έχτισαν το Stonehenge, την τρίτη χιλιετηρίδα προ Χριστού πώς το κατασκεύασαν και τον τρόπο που ευθυγραμμίστηκε με την κίνηση του ήλιου

 Αλλάζει τα δεδομένα, λένε οι ειδικοί. 

Ο επικεφαλής της ομάδας ερευνών, Vince Gaffney, του πανεπιστημίου του Μπράντφορντ, δήλωσε: Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλο μνημείο σαν αυτό, οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Είναι εντελώς νέο και εξαιρετικής κλίμακας»

Το Stonehenge

Με τη σειρά του ο αρχαιολόγος Nick Snashall υπογράμμισε ότι η παρουσία αυτών των ογκόλιθων που περικλείουν το χώρο είναι ένας από τους μεγαλύτερους νεολιθικούς οικισμούς στην Ευρώπη, προσθέτοντας ένα εντελώς νέο κεφάλαιο στην ιστορία του Στόουνχεντζ.

Ο αρχαιολόγος Βόλφγκανγκ Νοϊμπάουερ, ο έτερος επικεφαλής της ομάδας, χαρακτήρισε την ανακάλυψη καταπληκτική και είπε ότι το μνημείο ενδέχεται να αποτελείτο από έως και 200 μεγάλιθους.

«Αυτοί που λείπουν μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν για να χτιστεί το Στόουνχεντζ», πρόσθεσε ενώ εκείνοι που παρέμειναν στην τοποθεσία ίσως να έσπασαν όταν επιχειρήθηκε η μετακίνησή τους. Η ανακάλυψη αυτή «αλλάζει τα δεδομένα» όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύαμε ως τώρα όλη την ιστορία της τοποθεσίας αυτής, συνέχισε ο Νοϊμπάουερ.

Για παράδειγμα, οι ανασκαφές που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο Ντάρινγκτον Γουόλς έδειξαν ότι στην περιοχή υπήρχε μια κοινότητα όπου ίσως να ζούσαν οι κατασκευαστές του Στόουνχεντζ.

«Το θέμα δεν είναι μόνο ότι ζούσαν εκεί αλλά και ότι οι λίθοι που πιθανόν χρησιμοποίησαν προέρχονταν από εκεί. Θα χρειαστεί να κάνουμε ανασκαφές για να έχουμε περισσότερες πληροφορίες ώστε να χρονολογήσουμε τα διάφορα μνημεία», εξήγησε.

Τα ευρήματα θα ανακοινωθούν κατά την πρώτη ημέρα του Βρετανικού Επιστημονικού Φεστιβάλ που θα διεξαχθεί στο Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ.
Ν.Δ.

(Πηγές: BBC, Ludwig Boltzmann Institute, ΑΠΕ-ΜΠΕ)
EΘΝΟΣ


©www.visaltis.net -

Σχόλια

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *