ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ:"ΖΗΜΙΑΙ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΩΝ ΚΑΤΟΧΗΣ -1946(ΣΕ PDF)

Το σπάνιο βιβλίο "Ζημίαι των αρχαιοτήτων εκ του πολέμου και των στρατών κατοχής"τώρα  στο διαδίκτυο σε ψηφιακή μορφή!

Πρόκειται για μια έκθεση-μελέτη 160 σελίδων του 1946, η οποία συντάχθηκε από τη Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Ιστορικών Μνημείων του τότε υπουργείου Θρησκευμάτων και Εθνικής Παιδείας, με εντολή του υπουργού Α. Παπαδήμου. Από τα όσα αναφέρονται στην έκθεση, στη διάρκεια της Κατοχής σε 37 πόλεις και περιοχές της χώρας εκλάπησαν αρχαιότητες από τους Γερμανούς κατακτητές, ενώ την ίδια περίοδο Γερμανοί αρχαιολόγοι πραγματοποίησαν παράνομες ανασκαφές σε 17 περιοχές της Ελλάδος, απ’ όπου τα ευρήματα εστάλησαν στη Γερμανία. 

 Δεν είναι αμελητέα η συμπεριφορά των Ιταλών που ρήμαξαν ίσως και περισσότερο από τους Γερμανούς τα μουσεία. Από κοντά και οι Βούλγαροι που εκτός από τις αρχαιότητες, είχαν ιδιαίτερη αδυναμία σε βυζαντινά κειμήλια.

 Εξοργίζουν τον αναγνώστη οι καταστροφές των αρχαιοτήτων από τους Βάρβαρους-Ούνους-Γερμανούς, για λόγους διασκέδασης, αλλά και από μίσος κατά την αποχώρησή τους από την Ελλάδα. Τέλος, διαβάζουμε ότι οι "φλογεροί" Λατίνοι, άφησαν το στίγμα τους μέχρι και στην Ακρόπολη των Αθηνών: "Συχνά Ιταλοί στρατιωτικοί συνουσιάζοντο μετά γυναικών και ανδρών επί της Ακροπόλεως"..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ:
Ζημίαι των αρχαιοτήτων εκ του πολέμου και των στρατών κατοχής. by VisaltisΕυχαριστούμε το krasodad.blogspot. για την δημοσίευση.
  ©www.visaltis.net - Με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). .

Σχόλια

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *