ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑ,ΕΙΝΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Οι αρχαιολόγοι στην ανασκαφή της Αντιόχειας ανακάλυψαν ένα περίτεχνο ψηφιδωτό που χρονολογείται στον 3ο αιώνα π.Χ. 

Οι αρχαιολόγοι στην Τουρκία έκαναν πρόσφατα μια ανακάλυψη ενός αρχαίου ελληνικού ψηφιδωτού σε ανασκαφή στην επαρχία Χατάι με ένα γνωμικό αφιερωμένο στη χαρά της ζωής. Μέχρι τώρα όλα τα βρετανικά Μέσα δημοσιεύουν την είδηση αναφέροντας πως το ψηφιδωτό γράφει "Να είστε χαρούμενοι, απολαύστε τη ζωή σας". Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι ευδιάκριτο στις φωτογραφίες.

 Το αριστουργηματικό ψηφιδωτό δαπέδου που ανασκάφηκε στα τουρκο-συριακά σύνορα, απεικονίζει έναν σκελετό ξαπλωμένο με μια κανάτα κρασί και ψωμί, και αναγράφεται η ελληνική λέξη «ευφρόσυνος» -αυτός που προξενεί μεγάλη χαρά ή ψυχική απόλαυση.

Η αρχαιολόγος Demet Kara από το Αρχαιολογικό Μουσείο Χατάι, που ασχολήθηκε με την ανασκαφή, σημειώνει πως το ψηφιδωτό είναι ένα τεχνούργημα από την αρχαία ελληνορωμαϊκή πόλη της Αντιόχειας.


Τούρκοι ερευνητές λένε ότι το περίτεχνο αρχαία μήνυμα θα μπορούσε να είναι μοναδικό στο είδος του και χρονολογείται στον 3ο αιώνα π.Χ. «Εντοπίστηκαν τρεις σκηνές μωσαϊκού το οποίο είναι κατασκευασμένο από μαύρα πλακάκια.

Δύο πράγματα είναι πολύ σημαντικά για την ελίτ τάξη της ρωμαϊκής περιόδου όσον αφορά στις κοινωνικές δραστηριότητες. Το πρώτο είναι το μπάνιο και το δεύτερο το δείπνο. Στην πρώτη σκηνή, ένας μαύρος ανάβει φωτιά.


Αυτό συμβολίζει το μπάνιο. Στην μεσαία σκηνή εμφανίζεται ένας νεαρός, άντρας να τρέχει προς ένα ηλιακό ρολόι ενώ πίσω του τρέχε ένας φαλακρός μπάτλερ. Το ρολόι δείχνει ανάμεσα στις 9μμ και 10μμ. Κατά την ρωμαϊκή περίοδο, στις 9:00μμ ήταν η ώρα του μπάνιου. Θα πρέπει να φτάσει στο δείπνο μέχρι τις 10μμ. Αν δεν τα καταφέρει, τότε δεν θα είναι καλό.

Στην τελευταία σκηνή, υπάρχει ο "ριψοκίνδυνος" σκελετός με μια κούπα κρασί στο χέρι, ψωμί και μια κανάτα κρασί. Η επιγραφή αναφέρει:"Nα είσαι χαρούμενος και να ζεις τη ζωή σου" ανέφερε η αρχαιολόγος στην τουρκική εφημερίδα Hurryiet.


 Πηγή: www.lifo.gr



©www.visaltis.net 

Σχόλια

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *