Η ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗΣ ΤΟΥ ΗΝΙΟΧΟΥ,ΤΟ 1896

Hταν Απρίλιος του 1896. Η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή ανασκάπτει τον χώρο των Δελφών και τον φέρνει ξανά στο φως, σχεδόν ανέπαφο, με την πράσινη πατίνα που τον προστάτευσε από τη διάβρωση.

Χρειάστηκαν κοντά 2400 χρόνια για να ξαναδεί το φως. Κατά το μεγάλο σεισμό του 373 π.Χ., η σφοδρή πτώση βράχων και χωμάτων στην πλατεία του ναού προκάλεσε την καταστροφή του αρχαϊκού ναού και καταπλάκωσε τα έργα τέχνης που υπήρχαν εκεί, ανάμεσά τους και το άγαλμα του Ηνίοχου. 

Κρυμμένο και προφυλαγμένο κάτω από τα χώματα που το σκέπαζαν για αιώνες, κατόρθωσε να διαφύγει τη σύληση από τις κατά καιρούς επιδρομές ή τη συστηματική αφαίρεση γλυπτών από τους Ρωμαίους αυτοκράτορες ή τον αφανισμό που υπήρξε η κοινή μοίρα όλων σχεδόν των χάλκινων έργων του ιερού κατά τα μεταγενέστερα χρόνια.




Η ανακάλυψή του, όπως είναι λογικό, συνοδεύτηκε από μεγάλο ενθουσιασμό, καθώς ήταν τότε το μοναδικό χάλκινο άγαλμα της κλασικής εποχής σε μεγάλο μέγεθος.

www.komistes.gr/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:ΒΑΤΤΟΣ-Ο ΚΑΤΑΚΤΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΩΣ ΗΝΙΟΧΟΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ




©www.visaltis.net -

Σχόλια

Ο χρήστης χατζιαβάτης είπε…
- Γιατί χρησιμοποιείται, συχνά, ο Ηνίοχος ως παράδειγμα της αρχαιοελληνικής γλυπτικής; Δεν υπάρχουν άλλα αγάλματα ισάξια, ή και καλύτερά του;

- Και βέβαια υπάρχουν. Αλλά αυτά είναι με την π... απ έξω... συγνώμη... με ακάλυπτα τα γεννητικά όργανά τους. Ενώ ο Ηνίοχος... κοίτα τον... πόσο πολύ βολεύει την αντι-ερωτική (<-μισάνθρωπη), πουριτανική, χριστιανική ηθική.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *