ΟΥΡΑΝΟΠΙΘΗΚΟΣ Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ-ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΑΝΘΡΩΠΟΕΙΔΕΣ ΠΡΙΝ 10 ΕΚ. ΧΡΟΝΙΑ

Το κρανίο του Ουρανοπιθήκου του Μακεδονικού
ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΙΝ 10 ΕΚ. ΧΡΟΝΙΑ!

Το 1989 στην περιοχή του Ξηροχωρίου Θεσσαλονίκης ανακαλύφθηκε από ομάδα Ελλήνων και Γάλλων παλαιοντολόγων μέσα σε μια χαράδρα το κρανίο ενός πρωτόγονου ανθρωποειδούς του είδους των «Ραμαπιθήκων.»*

Το κρανίο υπολογίστηκε πως είναι ηλικίας 9-11.000.000 ετών και με την εύρεσή του αποδεικνύεται πως η παρουσία του ανθρώπου στον Ελλαδικό χώρο ανάγεται εκατομμύρια χρόνια πριν από τους Αρχανθρώπους των Πετραλώνων που κατοικούσαν στη Χαλκιδική πριν από 700.000 χρόνια. Παράλληλα το κρανίο ανατρέπει τα έως τότε δεδομένα σχετικά με την εμφάνιση των εξελιγμένων ανθρωποειδών, (συγγενικών προς τον άνθρωπο) πιθήκων και την προϊστορία του ανθρώπινου γένους τουλάχιστον για την Ευρώπη. Οι παλαιοντολόγοι ονόμασαν το ανθρωποειδές από το οποίο προήλθε το κρανίο «Ουρανοπίθηκο Μακεδονικό». Κατά τη συγκριτική μελέτη που ακολούθησε με ανάλογα ανά τον κόσμο ευρήματα διαπιστώθηκε πως τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του κρανίου παρουσιάζουν πολλά κοινά με τα χαρακτηριστικά του «πρωτεύοντος αυστραλοπιθήκου» που εντοπίστηκε στην Αφρική και την Ιάβα. Και ακριβώς σε αυτό το γεγονός έγκειται και η μεγάλη αξία του Ουρανοπιθήκου: αφενός συγκαταλέγεται στα «πρωτεύοντα» είδη, αφετέρου είναι το μοναδικό στην Ευρώπη.

Η ηλικία του κρανίου επιβεβαιώνεται και από τη μελέτη του περιβάλλοντος χώρου στον οποίο αυτό βρέθηκε, δηλαδή από τα απολιθώματα της πλούσιας πανίδας και χλωρίδας που δίνουν σημαντικές πληροφορίες ως προς τις κλιματικές και εδαφικές ιδιαιτερότητες της μακρινής εκείνης εποχής. Σύμφωνα με αυτά διαπιστώνεται πως 11.000.000 χρόνια πριν στην περιοχή της Μακεδονίας ζούσαν ύαινες, λεοπαρδάλεις, ρινόκεροι, γαζέλες κ.α, πως υπήρχε χαμηλή βλάστηση με λίγα δέντρα και πως το κλίμα ήταν θερμό και υγρό. Ακριβώς όπως στις σημερινές σαβάνες της Αφρικής.Τα αποτελέσματα των ερευνών ενισχύει και η ανακάλυψη σκελετού τεράστιου ελέφαντα ηλικίας 3.000.000 χρόνων μαζί με πλήθος πέτρινων και οστέινων κυνηγετικών εργαλείων που βρέθηκαν κοντά σε αυτόν, στην Πέρδικα της Κοζάνης.

*Ραμαπίθηκοι: Μορφή Δρυοπιθήκου που εμφανίστηκε πριν από 14.000.000 χρόνια.Το μέγεθός τους δεν ξεπερνούσε το μέγεθος ενός παιδιού ηλικίας 5-6 ετών. Είχαν μικρότερες σιαγόνες από τα άλλα είδη Δρυοπιθήκων, περπατούσαν όρθιοι και χρησιμοποιούσαν τα πάνω άκρα (χέρια) για να τρώνε και να αμύνονται. Τα χαρακτηριστικά αυτά έκαναν τους παλαιοντολόγους να ταξινομήσουν τους Ραμαπιθήκους στην οικογένεια των ανθρώπων (Ανθρωπίδες ) και όχι στους ανθρωποειδείς πιθήκους (Πογγίδες).

Βάσω Μαγγανάρη

 ΠΗΓΕΣ: ΠΕΛΑΣΓΟΙ- Ελλάδα και Μεσοποταμία, τόμος β’,
  Νέα Θέσις ,physics4u-Η καταγωγή και η εξέλιξη του Ανθρώπινου Γένους,


ΤO ΔΩΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΟΥΡΑΝΟ ΚΑΙ Η «ΧΑΡΑΔΡΑ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ»

ΟΥΡΑΝΟΠΙΘΗΚΟΣ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ
Το 1973 σε μια ρεματιά στην περιοχή της Ν. Μεσήμβριας, μία ομάδα ερευνητών δέχθηκε μια πολύ δυνατή βροχή και σταμάτησε κάτω από κάποια δένδρα για να περάσει η καταιγίδα. Καθώς βρίσκονταν σε μια πλαγιά,παρατήρησαν την παρουσία ορισμένων απολιθωμένων οστών μεταξύ των οποίων ήταν και η κάτω γνάθος ενός ανθρωποειδούς. 

Οι επιστήμονες ονόμασαν την απολιθωματοφόρα θέση ''Χαράδρα της βροχής'' και το ανθρωποειδές ''Ουρανοπίθηκος ο μακεδονικός'', θεωρώντας ότι τους ήλθε ως δώρο από το μακεδονικό ουρανό. Στα επόμενα χρόνια συνεχίστηκαν οι έρευνες στη Χαράδρα της βροχής και οδήγησαν στην εύρεση πολλών υπολειμμάτων του Ουρανοπιθήκου. Το 1989 σε μια άλλη ρεματιά της περιοχής κοντά στο χωριό Ξηροχώρι βρέθηκε το κρανίο του Ουρανοπιθήκου ένα πολύ σημαντικό και παγκόσμιας σημασίας εύρημα.Τέλος, το 1990 διαπιστώθηκε η παρουσία του Ουρανοπιθήκου σε μια απολιθωματοφόρο θέση κοντά στο χωριό Νικήτη της Χαλκιδικής. Πρόκειται για την άνω και κάτω γνάθο ενός γηραίου ατόμου. Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι ο Ουρανοπίθηκος έζησε σ΄ όλο το χώρο της Μακεδονίας κατά το Αν. Μειόκαινο και ίσως να είχε και ευρύτερη εξάπλωση στην περιοχή.

Ο Ουρανοπίθηκος ο μακεδονικός(Ouranopithecus macedoniensis) είναι ένας μακρινός πρόγονος του ανθρώπου έμοιαζε με γορίλα και ήταν φυτοφάγος, έζησε στην Ελλάδα πριν 10 εκατ. χρόνια. Μέχρι σήμερα, απολιθωμένα τμήματα από σκελετούς ουρανοπιθήκων, έχουν βρεθεί σε τρεις θέσεις. Στη Χαράδρα της βροχής στη Νέα Μεσημβρία στη Θεσσαλονίκη, στο Ξηροχώρι, και στη Νικήτη Χαλκιδικής.

Απολιθωμένο οστό από τον Γραικοπίθηκο
(Graecopithecus freybergi)
Ο Ουρανοπίθηκος ζούσε στις σαβάνες της βόρειας Ελλάδας μαζί με γαζέλες, αντιλόπες, καμηλοπαρδάλεις. Οι αρσενικοί είχαν το ίδιο σωματότυπο με τους σημερινούς θηλυκούς γορίλες και ζούσαν σε ανοικτά περιβάλλοντα με χαμηλή βλάστηση. Τρέφονταν με φύλλα, βολβούς και καρπούς δέντρων. Σύμφωνα με τον Γιώργο Κουφό-καθηγητή Παλαιοντολογίας και Στρωματογραφίας στο ΑΠΘ που μελετά τους ουρανοπίθηκους από το 1976 , ''ο Ουρανοπίθηκος αποτελεί ένα κομβικό σημείο στην εξελικτική διαδρομή του ανθρώπου καθώς η εμφάνισή του σηματοδοτεί τον διαχωρισμό του γορίλα από τον κλάδο των ανθρώπων και των χιμπατζήδων''. Οι ουρανοπίθηκοι που εντοπίστηκαν στις περιοχές της βόρειας Ελλάδας, αριθμούσαν περί τα 20 με 25 άτομα. Όπως συμβαίνει και σήμερα με τους γορίλες, έτσι και πριν από 9-10 εκατομμύρια χρόνια, τα αρσενικά άτομα ήταν επιφορτισμένα με την προστασία της ομάδας ενώ τα θηλυκά με την ανατροφή των μικρών. Κοιμούνταν στα δέντρα για προστασία από θηρευτές και μάλιστα έκαμπταν για το σκοπό αυτό κλαδιά δέντρων.

Τα απολιθωμένα δόντια των ανθρωποειδών έδειξαν ότι σε περιόδους ξηρασίας, όταν δεν υπήρχε πλούσια και φρέσκια βλάστηση για να τραφούν, οι ουρανοπίθηκοι ήταν αναγκασμένοι να τρέφονται με σκληρότερες τροφές φυτικής προέλευσης. Στις περιοχές όπου βρέθηκαν τα απολιθώματά τους, εντοπίστηκαν και σκελετικά υπολείμματα άλλων ζώων, όπως οι αντιλόπες. Συχνά μοιράζονταν το ίδιο περιβάλλον με άλλα ζώα τα οποία δεν ζούσαν σε δάση αλλά σε ανοικτά οικοσυστήματα. Ο Ουρανοπίθηκος είναι ένα από τα σπουδαιότερα παλαιοανθρωπολογικά ευρήματα του ελλαδικού χώρου. Συχνά ταυτίζεται με τον Γραικοπίθηκο (Graecopithecus freybergi), ο οποίος είναι ένας νεότερος Μειόκαινος ανθρωποειδής ( περίπου 9 εκ. ετών) που έχει βρεθεί μόνο στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα οι δύο αυτοί ανθρωπίδες δεν πρέπει να ταυτίζονται αφού αποτελούν διαφορετικά είδη.

Το 1944 οι Γερμανοί κατά την κατασκευή ενός καταφυγίου στην Αττική -τοποθεσία Πύργος Βασιλίσσης, βρήκαν μια κάτω γνάθο στην οποία η οδοντοστοιχία ήταν κατεστραμμένη σχεδόν εντελώς. Ο Von Freyberg το 1951 κακώς συνέδεσε το απολίθωμα με τον Μεσοπίθηκο Πεντελικό (Mesopithecus pentelici) ένα γένος της οικογένειας των κερκοπιθηκιδών που έζησε στην Ευρώπη και στην Δ.Ασία πριν από 7 εκ.χρόνια και σήμερα έχει εκλείψει. Αργότερα ο Koeningswald το 1972 εξέτασε το δείγμα και το ονόμασε Graecopithecus freybergi. Ο Graecopithecus έζησε κάπου μεταξύ 6,6 και 8 εκ.χρόνια.Ο Ουρανοπίθηκος, αντίθετα είναι πολύ μεγαλύτερος, περίπου 9 με 10 εκ.χρόνων. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα κενό 1- 3,4 εκ.χρόνων.

Γεωδίφης

Πηγές: 1.Ouranopithecus macedoniensis-Γ.Κουφός,Καθηγητής Παλαιοντολογίας Α.Π.Θ. 1.Τα Νέα,ψηφιακή έκδοση
2.Βικιπαίδεια
 3.esoterica.gr 4.livelikedirt.blogspot

------------------------------------------------------------------
©www.visaltis.net 

Σχόλια

YOUTUBE

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *