ΝΕΕΣ ΒΡΑΧΟΓΡΑΦΙΕΣ «ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΦΩΣ» ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΡΧΑΙΟΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΧΑΡΑΓΜΑΤΑ, ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΩΝ.

Ιδιαίτερης σημασίας και ενδεχομένως σπανιότητας οι χαραγμένες στους βράχους μορφές που αποκαλύπτει το ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ

Γράφει ο Θεόδωρος Αν. Σπανέλης

Βραχογραφίες υπάρχουν σε όλο το μήκος και το πλάτος της γης και κατά κύριο λόγο είναι τέχνεργα που μας έρχονται από τους τελευταίους αιώνες της εποχή του Λίθου και τις αρχές της επόμενης εποχής, των Μετάλλων. Ενώ λοιπόν, δεν είναι κάτι εντελώς σπάνιο να συναντήσει κανείς βραχογραφίες σε όλες της ηπείρους του πλανήτη, στην δική μας περιοχή υπάρχει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές, πέριξ του Παγγαίου και των Φιλίππων. Ειδικά στο Παγγαίο, έχουμε ανάπτυξη των παραστάσεων στους βράχους, σε όλες τις πλευρές του καθώς και νότια, στο Σύμβολο όρος, ενώ στους Φιλίππους, η μεγαλύτερη συγκέντρωση βρίσκεται ανατολικά της αρχαίας Πόλης, κύρια στις περιοχές Ζυγού – Κρυονερίου και στο χωριό Φίλιπποι.

Μαζί με τον δικηγόρο, ιστοριοδίφη και ερευνητή Θόδωρο Λυμπεράκη, σε μια από τις εξορμήσεις μας, στα όρη ανατολικά των Φιλίππων, ανακαλύψαμε μετά από υπόδειξη, μια νέα ομάδα βραχογραφιών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ουσιαστικά εντοπίσαμε ένα πεδίο όπου έχουμε τρεις υποομάδες:


Στην πρώτη υποομάδα, έχουμε μια σειρά βραχογραφιών με τα γνωστά θέματα που συναντάμε και σε άλλους βράχους της περιοχής, δηλαδή άγρια ζώα, ορισμένα από τα οποία ζευγαρώνουν, το κυνήγι τους από τους αρχαίους κατοίκους της περιοχής, καβαλάρηδες και ορισμένα ουράνια σώματα που έχουν αποτυπωθεί με τον τρόπο αντίληψης των προγόνων μας. Όλες είναι συγκεντρωμένες σε ένα μεγάλο ενιαίο βράχο που δεσπόζει στο πεδίο και έχει προσανατολισμό μεσημβρινό. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σήμερα δεν διασώζεται το σύνολο της παράστασης καθώς ένα τμήμα της έχει υποστεί βανδαλισμό και έχει καταστραφεί.

Στην δεύτερη υποομάδα, έχουμε μια και μόνη μορφή χαραγμένη στον βράχο, όπου φαίνεται να πρόκειται για κάποιον ιερέα ή άρχοντα που φέρει συγκεκριμένη εξάρτηση, αποτελούμενη ως κράνος ή κάσκα και κρατάει κάτι μου μοιάζει με σκήπτρο!!! Αξίζει να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη μορφή στέκεται μόνη της, επάνω στο βράχο, αντικριστά με τον μεγάλο βράχο που φιλοξενεί την μεγάλη παράσταση με τις βραχογραφίες ζώων και ανθρώπων.


Τέλος, στην τρίτη υποομάδα, εντάσσονται κύρια χαράγματα επάνω στους βράχους και κυπελλώσεις (cup marks) που συσχετίζονται άμεσα με ουράνια φαινόμενα, όπως είναι οι κινήσεις του ήλιου, στο ουράνιο στερέωμα, δηλώνοντας τα χρονικά σημεία των ισημεριών και των ηλιοστασίων. Επίσης στην ίδια υποομάδα, εντάσσονται και μια σειρά από γεωγλυφικές μορφές και χαράγματα, για τα οποία δεν υπάρχει μια προφανής ερμηνεία του τι είναι και τι συμβολίζουν και για τα οποία συνεχίζω την μελέτη, αναζητώντας κάτι αντίστοιχο σε άλλα σημεία του πλανήτη.


Ίσως είναι η πρώτη φορά, που δηλώνεται με τόσο ξεκάθαρο τρόπο, ότι οι παραστάσεις ανθρώπων και ζώων συσχετίζεται άμεσα με τα ουράνια σώματα και τις κινήσεις τους, μέσα στο χρόνο, προκειμένου να σηματοδοτήσουν τις αλλαγές των εποχών, πληροφορία ιδιαίτερα σημαντική σε μια κοινωνία αγροτοκτηνοτροφική, η οποία έπρεπε να γνωρίζει πότε, θα οργώσει, θα σπείρει και θα θερίσει ή πότε πρέπει, να ζευγαρώσουν και να γεννήσουν τα ζώα τους. Αν μη τι άλλο, αυτά τα στοιχεία που εντοπίσαμε, συνθέτουν μια μορφή του πρώτου ημερολογίου και είναι δηλωτικά για τα χαρακτηριστικά που είχε η κοινωνία που παρήγαγε αυτές τις μορφές!!! Δηλώνει μια κοινωνία οργανωμένη που έχει εντάξει στη ζωή της την έννοια του χρόνου και με τη γνώση που έχει, καθορίζει την αλληλουχία γεγονότων, καθοριστικών για την επιβίωση της κοινότητάς τους.


Ουσιαστικά πρόκειται για μια αρχαία γνώση – απόκρυφη εκείνη την εποχή – που ήταν τόσο πολύτιμη, για την επιβίωση των ανθρώπων, που γι’ αυτό και δεν ήταν διαθέσιμη στον καθένα, αλλά βρισκόταν στα χέρια ενός ιερατείου. Από αυτή τη γνώση, το ιερατείου αντλούσε δύναμη και εξουσία και παράλληλα ασκούσε μια συστηματική έρευνα για να βελτιώσει το περιεχόμενο της γνώση, με επιπλέον γνώσεις αστρονομικές, προϊόν της παρατήρησης.



Είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή, της ανίχνευσης και της ερμηνείας αυτού του τόσο σημαντικού πεδίου έρευνας και ανάλυσης, που ίσως στο μέλλον, θα δώσει πληροφορίες, ικανές να αποκωδικοποιήσουν και άλλες παραστάσεις βραχογραφιών σε άλλα σημεία της περιοχής!!!

www.xronometro.com




©www.visaltis.net

Σχόλια

YOUTUBE

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *