ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧ. ΧΩΡΟ ΤΕΡΠΝΗΣ-ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!


Ξεκίνησαν οι ερευνητικές εργασίες και ανασκαφές στην θέση Παλαιόκαστρο στον αρχαιολογικό χώρο της Τερπνής του Δήμου Βισαλτίας. Μετά την τελευταία ανασκαφή του 1993, μια ομάδα 20 ατόμων από διάφορα Πανεπιστήμια της Γαλλίας και της Ελλάδας, κάτω από την σκέπη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Σερρών και της Γαλλικής Σχολής Αθηνών άρχισαν και πάλι να βλέπουν το φώς νέα ενδιαφέροντα ευρήματα.

Το μεσημέρι της Παρασκευής 9 Σεπτεμβρίου, ο Δήμαρχος Βισαλτίας, Αθανάσιος Μασλαρινός και η Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Σερρών, Δημητρία Μαλαμίδου παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου για να ανακοινώσουν την έναρξη των ανασκαφών και να κάνουν μία πρώτη αναφορά στα ευρήματα της περιοχής της Τερπνής αλλά και της Νιγρίτας.


Ο κ. Μασλαρινός δήλωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κυρία Μαλαμίδου την προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Σερρών, με την οποία έχουμε μια άριστη συνεργασία από την αρχή, το Υπουργείο Πολιτισμού που είναι συμπαραστάτης σε όλη αυτή την πορεία, την Αντιπεριφέρεια Σερρών που μας στηρίζει, την αρχαιολογική σχολή της Γαλλίας και το Ινστιτούτο Αθηνών. Στα ευρήματα των ανασκαφών που ξεκίνησε στον Αρχαιολογικό χώρο της Τερπνής, θα αναφερθεί η κυρία Μαλαμίδου. Ευχαριστώ και την ειδική μου συνεργάτιδα που ασχολείται με το συγκεκριμένο αντικείμενο».


Συνεχίζοντας η κα Μαλαμίδου δήλωσε: «Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη που βρισκόμαστε εδώ για να ανακοινώσουμε την έναρξη των ανασκαφών, των ερευνητικών εργασιών στην Τερπνή, που θα εξελίσσονται όλο τον μήνα Σεπτέμβριο. Είναι μία ομάδα 20 ανθρώπων από διάφορα Πανεπιστήμια της Γαλλίας και της Ελλάδας, κάτω από την σκέπη της αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της Γαλλικής Σχολής Αθηνών. Είναι μία πολύ ευτυχής συνεργασία των δυο φορέων της εφορίας αρχαιοτήτων Σερρών και της Γαλλικής σχολής που έλαβε την έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού και μπορεί να υλοποιείται για τα επόμενα 5 χρόνια με δυνατότητα παράτασης.

 Η πρώτη χρονιά κάλυψε φέτος το καλοκαίρι μία γεωφυσική έρευνα, δηλαδή μία διασκόπηση του υπεδάφους, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποκτήσουμε μια πρώτη εικόνα για τα μνημεία που βρίσκονται στην κορυφή του λόφου του Παλαιόκαστρου Τερπνής και στην συνέχεια χάρη και στα αποτελέσματα αυτής της γεωφυσικής, εντοπίσαμε τα σημεία που έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για να ανασκαφούν. Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να παρουσιάσουμε τα φετινά ευρήματα, στο τέλος του μήνα θα σας περιμένουμε επιτόπου στην θέση για να σας δείξουμε τα καινούρια ευρήματα. Είναι όμως τα πρώτα σημάδια πάρα πολύ ενθαρρυντικά γιατί ήδη έχουμε αποκαλύψει σε έναν τομέα την αψίδα μίας δεύτερης βασιλικής εκκλησίας, η δεύτερη που θα ανασκαφεί στην Τερπνή, και κάποιους τοίχους και δάπεδα που δείχνουν μια πολύ επιμελημένη κατασκευή, με δάπεδα από μάρμαρο με αρχιτεκτονικά ευρήματα πάρα πολύ ενδιαφέροντα, τόσο αρχαιολογικά όσο για τον μελλοντικό επισκέπτη του χώρου.


Η καλύτερη δυνατή συνθήκη που έχει δημιουργηθεί για την συγκεκριμένη έρευνα οφείλεται στον Δήμο Βισαλτίας και στον κύριο Μασλαρινό, ο οποίος από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε την ιδέα να συνεχιστεί η ανασκαφή στην Τερπνή, μετά την πρώτη φάση το 1993, που έφερε στο φως τα δύο πολύ σημαντικά μνημεία στο φως. Αλλά τώρα ήρθε η στιγμή και ωρίμασαν οι συνθήκες και περισσότερα μνημεία να βγάλουμε στην επιφάνεια, αλλά και για να συνεχίσει η έρευνα και η μελέτη και η δημοσίευση αυτού του υλικού. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική πόλη της πεδιάδας των Σερρών. Δεν ξέρουμε ακόμα το όνομα της , αλλά ίσως έχουμε την τύχη να βρούμε επιγραφές και νομίσματα για να ταυτίσουμε αυτή την αρχαία πόλη. Είναι σημαντικό να πούμε ότι έχει ζωή στα αρχαϊκά, ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια μέχρι και τα πρωτοβυζαντινά. Δηλαδή είναι μία μακράς διάρκειας πόλη, ζωντανή και πλούσια. Από τα ελληνιστικά χρόνια μας σώζεται ένας μακεδονικός τάφος, από τους λίγους επώνυμους μακεδονικούς τάφους που σώζονται σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ξέρουμε χάρις στις επιγραφές που βρίσκονται μέσα του ότι είναι ο τάφος του Ιππώνακτου και του Διοσκουρίδη, και οι δύο γιοι του Απολλοδώρου , ο οποίος μαρτυρείται στις ιστορικές πηγές ως εταίρος του Μεγάλου Αλεξάνδρου που έχει ζήσει στην Αμφίπολη.

Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία για αυτή την πόλη είναι ο Μακεδονικός Τάφος. Όμως τα ενδιαφέροντα αυτής της αρχαιολογικής θέσης είναι πολλά και θα έχουμε την ευκαιρία να προσθέσουμε καινούργια στοιχεία και να την επισκεφθούμε κιόλας. Ξέρουμε ότι ο λόφος του Παλαιόκαστρου, είναι ένας τραπεζιόσχημος ψηλός λόφος, που περιβάλλεται από ένα τοίχος. Μάλλον έχουμε εδώ να κάνουμε με την περίπτωση μιας ακρόπολης που γύρω της είχε και άλλα κτίρια που δημιουργούσαν μία μεγαλύτερη πόλη με τα κτίρια να συνεχίζονται και έξω από αυτή την ακρόπολη. Μιλάμε για μία πόλη που αρχίζει ίσως και από τον 7ο ή 6ο αιώνα π.Χ. Ξέρουμε σίγουρα ότι υπήρχε και κλασική φάση αυτής της πόλης και βέβαια ελληνιστικά, ρωμαϊκά και παλαιοχριστιανικά στοιχεία που είναι πάνω πάνω στα ανασκαπτόμενα στρώματα».


Η κυρία Μαλαμίδου έκανε μια σύντομη αναφορά στα ευρήματα της τελευταίας ανασκαφής που είχε γίνει το 1993 και δήλωσε ότι θα γίνει προσπάθεια μέσα στο επόμενο χρόνο να γίνει επισκέψιμος ο αρχαιολογικός χώρος της Τερπνής.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στα αρχαιολογικά ευρήματα στην Κοινότητα της Νιγρίτας. «Στην κοινότητα της Νιγρίτας εντοπίστηκε ένας νεολιθικός οικισμός του 5.000 π.Χ. Είναι πολύ σημαντική αυτή η αρχαιολογική είδηση γιατί δεν είχαμε μέχρι στιγμής πληροφορία για τον συγκεκριμένο οικισμό. Αυτό ανεβάζει τη ζωή του τόπου στο 5.000π.Χ., στα 7.000 χρόνια. Στον νεολιθικό οικισμό έχουμε ολοκλήρωση την πρώτη φάση και εντός του φθινοπώρου θα συνεχίσουμε χάρη στην στήριξη του Δήμου, ο οποίος και εργατικό προσωπικό μας διαθέτει και υλικοτεχνική υποδομή για την κάλυψη των τομών μας, για τα εργαλεία μας».

Όσον αφορά στα ευρήματα της περιοχής, τόσο της Τερπνής όσο και της Νιγρίτας και άλλων ευρημάτων του Δήμου Βισαλτίας, αποκάλυψε τα σχέδια του Δήμου σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Σερρών για την δημιουργία ενός χώρου όπου θα φιλοξενηθούν και θα εκτεθούν στο κοινό. Συγκεκριμένα, όπως συμπλήρωσε ο Δήμαρχος Βισαλτίας, προχωρούν οι διαδικασίες και ετοιμάζεται φάκελος, για να κατατεθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού, με στόχο την αξιοποίηση ακινήτου που δόθηκε με δωρεά στον Δήμο.



Κλείνοντας η ειδική συνεργάτιδα του Δημάρχου κα Ευαγγελία Μπάτσιου δήλωσε: «Εγώ εκείνο που έχω να προσθέσω είναι η άψογη συνεργασία του Δήμου Βισαλτίας με την Εφορία Αρχαιοτήτων Σερρών και την προϊσταμένη, την κυρία Μαλαμίδου, όπως και με την διευθύντρια μελετών της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής. Να προσθέσω ότι η συνέχιση της αρχαιολογικής έρευνας θα αποδείξει την διαχρονικότητα της ελληνικής συνείδησης και φυσικά θα αποδώσει στο κοινό έναν πάρα πολύ σημαντικό χώρο για τον οποίο ευελπιστούμε να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών και πηγή αναβάθμισης οικονομικής και ποιοτικής της περιοχής μας.








Σχόλια

YOUTUBE

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *