Η ΑΡΧΑΙΑ ΒΙΣΑΛΤΙΑ ΤOY ΕΥΞΕΙΝΟY ΠΟΝΤΟY & ΤΟ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟ ΔΕΡΑΣ!


Στον χάρτη «ΑRGONAVTICA», χάρτης του Ταξιδιού των Αργοναυτών (1624), του Abraham Ortelius , καταγράφονται όλες οι αρχαίες ελληνικές πόλεις που ιδρύθηκαν κατα την Αργοναυτική εκστρατεία.
Την εποχή του αποικισμού δηλαδή του Ευξείνου Πόντου από τους Έλληνες. Ανάμεσα σε αυτές τις ελληνικές πόλεις των παράλιων του Ευξείνου Πόντου (αλλα και διάφορα άλλα θαυμαστά που περιγράφει ο χάρτης!) συναντάμε και την πόλη Βισαλτία.

Αν και αυτό μας προκαλεί αρχικά έκπληξη, ωστόσο δεν πρέπει να το θεωρούμε περίεργο, καθώς η αφορμή της Αργοναυτικής Εκστρατείας, το Χρυσόμαλλο Δέρας δηλαδή, προέρχεται και έχει άμεση σχέση με την περιοχή της Βισαλτίας!



 Ας δούμε τι περιγράφει εν συντομία ο μύθος: Ο βασιλιάς Βισάλτης είχε μια πολύ όμορφη κόρη την Θεοφανώ, την οποία διεκδικούσαν πολλοί μνηστήρες. Ο πατέρας της για ν’ απαλλάξει την κόρη του από το πλήθος των μνηστήρων που την πολιορκούσαν την μετέφερε σ’ ένα άγνωστο νησί.
Οι μνηστήρες όμως μαγεμένοι από την ομορφιά της δεν αποθαρρύνθηκαν, επέμειναν και ανακάλυψαν το καταφύγιό της. Και μια μέρα έφτασαν στο νησί, τους κατοίκους του οποίου ο Ποσειδώνας είχε μεταμορφώσει σε ζώα και άρχισαν να τα σκοτώνουν.
Τότε ο θεός της θάλασσας μεταμόρφωσε τους αντίζηλούς του σε λύκους και, αφού ο ίδιος μεταμορφώθηκε σε κριό και μεταμόρφωσε και την Θεοφανώ σε αμνάδα, και ενώθηκε μαζί της.

 Έτσι από την ένωση του Ποσειδώνα με την Θεοφανώ γεννήθηκε το Χρυσόμαλλο Κριάρι από τον οποίο προέρχεται το Χρυσόμαλλο Δέρας.

Σχόλια

Ο χρήστης elias είπε…
ευχαριστουμε για της πληροφορίες

https://www.ydravlikos-thessalonikis.gr/
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Υπέροχη ανάρτηση ! Μου επιτρέπετε να επιχειρήσω να ερμηνεύσω τον μύθο "γεω-μυθολογικά";
Πολλοί μύθοι δημιουργήθηκαν από τον άνθρωπο, θέλοντας να "ερμηνεύσουν" τα έντονα φυσικά φαινόμενα που χαρακτήρισαν εκείνη την εποχή (σεισμοί, λιώσιμο πάγων, κατακλυσμοί κ.λ.π.), τα οποία μη μπορώντας να τα εξηγήσουν, τα απέδωσαν σε θεϊκη παρέμβαση.
Εν προκειμενω και από ότι γνωρίζω -(Σημ. δεν είμαι ειδικός, , αυθαίρετα όσα συσχέτιζα διαβάζοντας τον μύθο, ας με συγχωρέστε)
Ο Εύξεινος Πόντος γνώρισε ένα μεγάλο γεωλογικό φαινομενο και δεν ήταν τίποτα φοβερότερο του Κατακλυσμού του Δάρδανου.
Απομυθοποιώνας λοιπόν :
1# ΒΙΣΑΛΤΙΑ :
Μια εύφορη χώρα στα παράλια του Εύξεινου, η "πριγκίπισσα".
2# ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ :
Διάφοροι γειτονικοί λαοί που επιβουλεύονταν τα πλούτη της.
3# ΚΑΤΟΙΚΟΙ :
Μετά από ένα κατακλυσμό ζουν σαν "ζώα" και ανίκανοι πλέον για αντίσταση δέχονται τις επιθέσεις των "μνηστήρων".
4#ΠΟΣΕΙΔΩΝ :
Σε αυτή τη φάση εμφανίζεται ο "από μηχανής Θεός" ( - ένα τσουνάμι ίσως; - ) και μεταμορφώνει τους "μνηστήρες" σε λύκους. Παράλληλα συνενώνεται με την "πριγκίπισσα" και έχουμε την γέννηση του Χρυσόμαλλου Κριού ( - Θεοφανώ: θεός + φαίνομαι, ίσως την εμφάνιση μια εύφορης έκτασης μετά την απόσυρση των υδάτων; - )

ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΜΟΥ.
Ο χρήστης visaltis.net είπε…
Ανώνυμος 23 Μαρτίου 2023 στις 12:35 μ.μ

Eυχαριστούμε!. Φυσικά και οι μύθοι έχουν διάφορες αναγνώσεις και ερμηνείες. Ενδεχομένως υπάρχει και η «γεω-μυθολογική», και η δική σας ερμηνεία είναι πολύ βάσιμη, πολύ πιθανή και πολύ ενδιαφέρουσα.
Ευχαριστούμε και πάλι για το σχόλιο και την ενδιαφέρουσα άποψη που σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί αυθαιρεσία.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *