ΘΡΑΚΗ:"ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΥΟΝΤΑΣ"ΕΝΑ ΠΑΝΑΡΧΑΙΟ ΠΑΤΗΤΗΡΙ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ-ΤΕΚΜΗΡΙΟΓΡΑΦΗΜΑ(HD)

Τεκμηριογράφημα/ντοκιμαντέρ  μικρού μήκους,από το visaltis.net και την Ένωση Θρακών(Ι.Δ.Ε.Α.) υπό την αιγίδα της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.(Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου).

H ανακάλυψη του αρχαίου ληνού έγινε τυχαία από βοσκούς,οι οποίοι και ενημέρωσαν ομάδα ανθρώπων που ασχολούνται με την έρευνα και ανάδειξη της ιστορία της περιοχής.

Στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τον τόπο τους και τις μνήμες του, είχαν μία ιδέα. Να αναβιώσουν το πάτημα των σταφυλιών στο συγκεκριμένο πατητήρι. Έτσι αυτό που ξεκίνησε σαν μία περιπέτεια προσέγγισης της ιστορίας του κρασιού κατέληξε σε μία χαρούμενη και ανέλπιστη βιωματική εμπειρία, μία γιορτή.

Αν και η αρχαιολογική υπηρεσία δεν έχει «εντοπίσει» ακόμη τον συγκεκριμένο ληνό, εν τούτοις δεν ματαιώνεται η αξία του. Χρέος μας είναι η διαφύλαξη της αρχαίας μας κληρονομιάς, η ανάδειξη και των ελάχιστων εναπομεινάντων στοιχείων της αλλά και η συνέχεια της παράδοσης, που οι πρόγονοί μας δημιούργησαν».

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 16:00
ΔΕΙΤΕ ΤΟ:




©ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟΝ/visaltis.net

Σχόλια

Ο χρήστης Αγγελος είπε…
Το πατητηρι αυτο πρωτοανακαλυφτηκε το 2002 απο τον Αγγελο Ναλμπαντη. Το 2009 ο ιδιος μαζι με τον τον Αθανασιο Γιαλαμα και τον αρχαιολογο Σταυρο Κιοτσεκογλου ξαναλειτουργισαν το πατητηρι και γυριστηκε σε βιντεο. Το 2011 ο Αγγελος Ναλμπαντης ο Αθανασιος Γιαλαμας, οπερατερ ο Νικος Δουρτσης και μια ομαδα πολλων φιλων γυρισανε ενα ολοκληρωμενο ντοκιμαντερ μεγαλου μηκους για λογαριασμο της 'ΕΝΩΣΗΣ ΘΡΑΚΩΝ'. Το ντοκιμαντερ αυτο θα μοιραζοταν δωρεαν στα σχολεια αλλα για λογους χρηματικους δεν πραγματοποιηθηκε.
Ο χρήστης ΟΡΦΕΥΣ είπε…
Η ΠΡΩΤΗ ΟΡΓΑΝΟΜΕΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΓΙΝΕ ΤΟ 2007 ΑΠΟ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΘΡΑΚΩΝ ΚΑΤΟΠΙΝ ΥΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ. ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΥΣΟΘΗΡΕΣ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ. ΜΕΡΙΚΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΟΠΩΣ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟ ΕΙΧΑΝ ΒΡΕΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ. ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΕΒΡΟΥ ΑΡΧΙΣΕ Η ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΘΡΑΚΩΝ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *