ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΑΡΧΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΥ ΚΕΦΑΛΙΟΥ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΜΟΙΡΑ ΤΟ ΣΗΜΑΔΕΨΕ;


Αρχικά το κεφάλι αυτό ανήκε, κατά πάσα πιθανότητα, σε άγαλμα γυναικείας μορφής σε φυσικό μέγεθος. Η στάση του αγάλματος θα είχε ελαφριά κλίση προς τα δεξιά και θα κοίταζε προς τα κάτω. Ίσως αυτό το άγαλμα κοσμούσε κάποιο ιερό ή κάποια αυλή σπιτιού ή κάποια στοά μιας αγοράς.
Μεταγενέστερα, «εξαγνίστηκε» από το χέρι κάποιου φανατικού οπαδού της χριστιανικής θρησκείας, ο οποίος πίστευε ότι τα αγάλματα των θεών είναι οι έδρες των κακοποιών δαιμόνων που εισέρχονται σε αυτά. Αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και αντιπροσωπευτικά δείγματα της εποχής, κατά την οποία ο φανατισμός των χριστιανών προς τους εθνικούς-ειδωλολάτρες ήταν έντονος, με αποτέλεσμα είτε να καταστρέφουν ο,τιδήποτε σχετιζόταν με τη θρησκεία του Δωδεκάθεου, όπως τους αρχαίους ναούς, είτε να το εξαγνίζουν με το σύμβολο του σταυρού, πράγμα που συνεβαινε κυρίως στις περιπτώσεις αγαλμάτων. Αυτή είναι η εποχή που έχει μεν εδραιωθεί ο Χριστιανισμός και έχει ανακηρυχθεί επίσημη θρησκεία της βυζαντινής αυτοκρατορίας (325 μ.Χ.), αλλά, από την άλλη, η ειδωλολατρεία έχει ακόμη βαθιές ρίζες που δύσκολα αποκόπτονται.
Το κεφάλι έχει λαξευθεί σε λευκό μαρμαρο και φέρει πολλές αποκρούσεις στην επιφάνεια του προσώπου. Διακρίνεται η ταινία που ήταν δεμένη στα μαλλιά και διασώζεται ο λοβός του αριστερού αυτιού και η αντίστοιχη παρειά. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου έχουν εντελώς καταστραφεί από αιχμηρό εργαλείο προκειμένου να λαξευθεί ένας σταυρός και να χαραχθουν οι συντομογραφίες ΙC ΧΡ (Ιησούς Χριστός) ΝΗΚΑ. Βάσει της απόδοσης των ελάχιστων στοιχείων που έχουν διασωθεί, χρονολογικά ανάγεται στην υστεροελληνιστική εποχή (2ος-1ος αιώνας π.Χ.).
Ελένη Κ. Παπαβασιλείου Αρχαιολόγος theasis.gr


Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Οι Έλληνες δεν ἦσαν ουδέποτε ειδωλολάτρες!Όποιος το αναφέρει αυτό, είτε το κάνει με κακό σκοπό είτε δεν έχει ιδέα για το τί ἐστί Αρχαία Ελληνική Θρησκεία...Ειδωλολάτρες ἦσαν,είναι και θα είναι μόνον οι ''χριστιανοί''!
Ο χρήστης mplahin είπε…
βαρβαροι.το ΙΣΙΣ ειναι μωρα μπρος στους χριστιανους

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΑΚΡΙΒΩΣ, ΟΥΔΕ ΠΟΤΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝ ΥΠΗΡΞΑΝ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΕΣ! ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΒΓΑΖΟΥΝ ΠΤΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΛΑΙΚΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΛΔ;;;

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το πώς μεγάλο μέρος των αναγνωστών μιλά για τους "Χριστιανούς". Σαν να επρόκειτο, ας πούμε, για μία πολυπληθή ορδή που ήρθε από το πουθενά, με στόχο να καταστρέψει... Αντιλαμβάνεστε, ωστόσο, πως όποιος έχει στοιχειώδεις γνώσεις ιστορίας και μια απλή λογική, έχει διαφορετική εικόνα. Για τον απλούστατο λόγο ότι οι δαιμονοποιημένοπι Χριστιανοί δεν ήταν άλλοι από τους ίδιους κατοίκους μιας πόλης οι οποίοι απλώς... πίστεψαν και βαφτίστηκαν!!! Οι ίδιοι εκείνοι άνθρωποι που μεχρι πριν λίγο πίστευαν στο Δωδεκάθεο, ένιωσαν την ανάγκη να προχωρήσουν. Και, στο σημείο του σπιτιού που είχαν το βωμό με το άγαλμα της θεάς Εστίας, έφτιαξαν εικονοστάσι!... Και το παλιό δομικό υλικό επαναχρησιμοποιήθηκε για τις νέες ανάγκες. Όπως, όταν κατεδαφίζεις το παλιό σπίτι, κρατάς το καλό υλικό για νέα χρήση...
Τόσο απλά! Γιατί δεν αναγνωρίζετε το δικαίωμα κάποιου να αλλάξει τα πιστεύω του, όταν -κατά πώς φαίνεται- η προηγούμενη κοσμοθεωρία του δεν τον εξέφραζε; Δεν είναι πολιτισμός αυτό. Και τα περί ISIS ακούγονται απλώς ... βερεσέ!
Ο χρήστης χατζιαβάτης είπε…
Και τι πάθαινε όποιος δεν «ένιωθε την ανάγκη» να αλλάξει κοσμοθεωρία; ;)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
>> Ανώνυμος Ο/Η χατζιαβάτης είπε...

Και τι πάθαινε όποιος δεν «ένιωθε την ανάγκη» να αλλάξει κοσμοθεωρία; ;)

Φωνή βοώντος...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *