ΑΜΦΙΠΟΛΗ:ΜΙΑ «ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΗ» ΕΠΙΓΡΑΦΗ, ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΤΥΜΒΟΥ; (ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ!)

ΤΙ ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ

Μέσα στο πεδίο των αντιμαχόμενων απόψεων των αρχαιολόγων και ιστορικών περί του ενοίκου του τύμβου Καστά και της χρονολόγησης αυτού, μία πληροφορία που έρχεται μέσω των δηλώσεων της κ. Περιστέρη την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014, φαίνεται πως θα τροφοδοτήσει με καινούργια σενάρια την υπόθεση. Η πληροφορία που έδωσε η κ. Κατερίνα Περιστέρη φαίνεται πως κρύβει ένα μεγάλο μυστικό 30 χρόνων (!!!).

 Και μπορεί να πέρασε «στα ψιλά» και απαρατήρητη από όλους, όχι όμως και από εμάς στο visaltis.net που έχουμε εστιάσει την προσοχή μας εδώ και τρία με τέσσερα (3-4) περίπου χρόνια στο παρασκήνιο της ανασκαφής στην Αμφίπολης, όταν ουδείς σχεδόν τότε γνώριζε την κ. Περιστέρη και πολλοί από τους σημερινούς όψιμους  «ειδήμονες» δεν γνώριζαν καλά-καλά ούτε που βρίσκεται η Αμφίπολη.

Ποια είναι αυτή η επιγραφή που είναι τόσο σημαντική ώστε να την αναφέρει στην δεδομένη στιγμή η κ. Περιστέρη δήθεν τυχαία ως παράδειγμα, τη στιγμή που ξέρει πως τα ΜΜΕ παγκοσμίως μετρούν και την παραμικρή λέξη της; Εικάζουμε πως η κ. Περιστέρη «προκαλεί» στην ουσία την αποκάλυψη του περιεχομένου αυτής της επιγραφής τη δεδομένη στιγμή μέσω της δημοσιοποίησης! Προσπάθησε η κ. Περιστέρη να μιλήσει γι αυτό;

Αν όχι, τότε γιατί να αναφέρει κάτι «ασήμαντο και άσχετο» που θα μπορούσε και να αποφύγει, κατά τη διάρκεια μίας από τις λίγες και σύντομες συνεντεύξεις της; 

 Σε δήλωσή της λοιπόν στα ΜΜΕ την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου ανάμεσα σε άλλα αναφέρει:
Έχουμε παραδείγματα, εδώ στο Μουσείο της Αμφίπολης, την επιγραφή του Εφηβαρχικού Νόμου, την οποία μελετά από το 1984 η κόρη του αείμνηστου Δημήτρη Λαζαρίδη, κ. Καλλιόπη Λαζαρίδη, και ακόμη δεν έχει μελετηθεί. Έρχονται ξένοι συνάδελφοι και ρωτούν τι γίνεται. Κι εγώ ως διευθύντρια του Μουσείου νιώθω άσχημα, διότι η έρευνα πρέπει να προχωρά. Πρέπει αυτά που ξέρουμε να τα δίνουμε στους άλλους, όχι μόνο στους δημοσιογράφους». 

 Ψάχνοντας λοιπόν πληροφορίες για το τι ακριβώς είναι αυτός ο Εφηβαρχικός νόμος και τι περιγράφει η επιγραφή, βρίσκουμε τα εξής σημαντικά, έως ...... συγκλονιστικά!

 Το 1984 στη βόρεια στοά του γυμνασίου της Αμφίπολης αποκαλύφθηκε από το Δημήτρη Λαζαρίδη ο εφηβαρχικός νόμος, το σπουδαιότερο εύρημα του είδους του σ’ όλο τον ελληνικό κόσμο. Δυστυχώς μέχρι σήμερα είναι αδημοσίευτος ... Πρόκειται για ένα μοναδικό κείμενο 139 στίχων το οποίο μας δίνει πλήθος πληροφοριών. Στο πάνω μέρος του εφηβαρχικού νόμου σε λεία και εξέχουσα ταινία είναι χαραγμένη η μακεδονική χρονολόγηση της επιγραφής, που ανήκει στο 21 π.Χ. ή από μεταγενέστερες εκτιμήσεις στο 23-22 π.Χ.

 Και πάμε τώρα στο ζουμί της υπόθεσης:
Ο νόμος είναι έργο του εφηβάρχου Αδαίου Ευημέρου και μας δίνει πληροφορίες για την αγωγή των εφήβων, τα ήθη της εποχής, τα αξιώματα την κοινωνική δομή της πόλης και την τοπογραφία της...την κοινωνική δομή της πόλης και την τοπογραφία της...την κοινωνική δομή της πόλης και την TΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ !!.
 (περισσότερες πληροφορίες για τον Εφηβαρχικό Νόμο: http://www.athlepen.com.cy/keimena4.htm)

 Εκπληκτικό!!
Δηλαδή.. εδώ έχουμε μια επιγραφή στην οποία πιθανόν να γίνεται αναφορά όχι μόνο των τοπωνυμίων όπως αυτά ήταν καταγεγραμμένα το 20 πΧ περίπου αλλά και των σημαντικών κτισμάτων της πόλης.(Μνημεία,δημόσια κτίρια κλπ)

 Αναρωτιόμαστε λοιπόν: Είναι δυνατόν από την τοπογραφία της πόλης να λείπει ένα τόσο σημαντικό, σχεδόν κολοσσιαίο κτίσμα; Μοιάζει σχεδόν αδιανόητο να μην μνημονεύεται στην τοπογραφία της περιοχής! 

Σα να λέμε ότι ο αρχαιολόγος του μέλλοντος βρίσκει ένα τοπογραφικό της Θεσσαλονίκης που δεν αναφέρει το Λευκό Πύργο!

 Εδώ λοιπόν έχουμε να κάνουμε με δύο γεγονότα που παρατηρήσαμε και καταγράψαμε όλο αυτό το διάστημα, στην έρευνα μας.

 Από τη μια λοιπόν, έχουμε μια επιγραφή, που ενώ μελετάται από το 1984, ποτέ δεν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας παρά μόνο μερικές αποσπασματικές πληροφορίες. Οι ανακοινώσεις και το πόρισμα της μελέτης αναμένονται εδώ και χρόνια από την κόρη του αρχαιολόγου που ξεκίνησε τις έρευνες αλλά δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει (με ότι συνειρμούς προκαλεί αυτό)

 Από την άλλη έχουμε τη σχεδόν βεβαιότητα της κ.Περιστέρη στις προ 3ετίας δηλώσεις της,ότι πρόκειται για τάφο της Ρωξάνης, χωρίς καμιά τεκμηρίωση τότε και πριν πέσει καν η πρώτη φτυαριά!

Μήπως τελικά κάποια πληροφορία για μαρτυρία της επιγραφής περί του τύμβου πέρασε στην κ. Περιστέρη και από εκεί πήγαζε αυτή η βεβαιότητα;
 Αν τελικά αποδειχθεί από την αρχαιολογική σκαπάνη ότι ο τάφος ανήκει στη Ρωξάνη τότε φαίνεται πως είχαμε ένα "κοινό" μυστικό, το οποίο ο καθένας το διαχειρίστηκε για τους δικούς του σκοπούς.. .

Οι μοναδικοί πλέον που θα μπορούσαν να δώσουν εξήγηση, θα ήταν αυτοί που το διαχειρίστηκαν. Άλλωστε όπως είπε και η κ. Περιστέρη "η έρευνα πρέπει να προχωράει, αυτά που ξέρουμε να τα δίνουμε στους άλλους όχι μόνο στους δημοσιογράφους αλλά και σε όλο τον κόσμο». 

Αυτό πιστεύουμε ότι έπραξε στην συγκεκριμένη περίπτωση και η κ. Περιστέρη.

Εμείς απλά διατυπώνουμε ερωτήματα που προκύπτουν ώστε να διαλυθεί κάθε υποψία για προσπάθεια απόκρυψης ενός μεγάλου μυστικού τόσα χρόνια, ενός μυστικού που ίσως βέβαια αποδειχθεί και κάλπικο. Ούτε ευθύνες επιρρίπτουμε, ούτε αυτοανακηρυσσόμαστε ειδήμονες του θέματος. Υποπτευόμαστε ωστόσο πως μυστικά δεν κρύβει μόνο ο τύμβος του Καστά αλλά και οι αρχαιολόγοι που κατά καιρούς έχουν ασχοληθεί με αυτόν.

Μυστικά που ίσως ξεπερνούν κατά πολύ ακόμη και το σενάριο μίας χολιγουντιανής υπερπαραγωγής.

Μια αποκλειστική αποκαλυπτική δημοσίευση από το visaltis.net

©www.visaltis.net - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Από τα λίγα που έχουν δοθεί μέχρι τώρα στη ημοσιότητα από την μελετήτρια, προκύπτει ότι το συγκεκριμένο κείμενο ΔΕΝ αποτελεί τοπογραφικό οδηγό της πόλης, ΑΛΛΑ αφορά τα περί αγωγής των εφήβων. Μάλιστα, συνιστά ιδιαιτερότητα το γεγονός ότι αναφέρεται σε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ αθλητικές δραστηριότητες των εφήβων, αφήνοντας στην άκρη ό,τι θεωρείται άσχετο. Υπό την έννοιαν αυτή, είναι πολύ πιθανό και λογικό να ΜΗΝ παρέχει πληροφορίες για τα κτίρια της πόλης, τα οποία δεν αφορούν το πολύ συγκεκριμένο θέμα του κειμένου.
Ας μην προτρέχουμε, λοιπόν, κι ας μη δημιουργούμε σενάρια συνωμοσίας παντού, αν δεν έχουμε όλα τα στοιχεία.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Εξ άλλου η επιγραφή εκτίθεται νομίζω στο μουσείο δεν είναι κάτι κρυφό, ακόμα και σήμερα θα μπορούσε να μας φωτίσει κάποιος άλλος και οχι η κυρία που αδυνατεί
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Όσο αφορά τις επιγραφές, και τα ιστορικά στοιχεία για τα αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά και για τον τύμβο Καστά πολλά θα μπορούσε να προσφέρει, αρκεί να ερωτηθεί, ο Δρ Κων/νος Σιαμάκης, αρχαιογνώστης και άλλωστε εκ Βισαλτίας ορμώμενος. Είναι γνώστης και σοφός.

Ευχαριστώ.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα όπως τα περιγράφεται.
Ειναι μια εργασία η οποία έχει ανατεθεί στην κα Λαζαρίδη από κρατική υπηρεσία (υπουργείο πολιτισμού, εφορεία αρχαιοτήτων...)προφανώς με αριθμό πρωτοκόλλου ή με κάποιο δημόσιο έγγραφο. Η εργασία για να είναι νόμιμη πρέπει να εκπονηθεί από την ίδια την κα Λαζαρίδη και να την δημοσιεύσει,εκπροσωπώντας το υπουργείο πολιτισμού της Ελλάδας. Δεν μπορεί να διεκπαιρεώσει και δημοσιεύσει άλλος την εργασία αυτή ούτε και ο κάθε τυχάρπαστος να λέει ό,τι θέλει όσο σοφός και να είναι. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ. Από το 1984 αφού αδυνατεί να την διεκπαιρεώσει η κα Λαζαρίδη, ας παραιτηθεί του δικαιώματος της εργασίας αυτής. Έλεος!!
Ο χρήστης visaltis.net είπε…
Προς τον σχολιαστή 24 Σεπτεμβρίου 2014 - 12:48 μ.μ.:Δεν δημιουργούμε κανένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας,αντίθετα,οι πληροφορίες μας για τον Εφηβαρχικό νόμο της Αμφίπολης, αποτελούν μέρος εργασίας της διδακτορικής διατριβής του επίκουρου καθηγητή Φυσικής Αγωγής του ΤΕΦΑΑ του ΔΠΘ κ. Ευάγγελου Αλμπανίδη "Άθληση στη Θράκη κατά τους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους" και ως εκ τούτου η εγκυρότητα των περιεχομένων της θεωρείται ελεγμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη.

Όπως πολύ σωστά αναφέρετε από τα λίγα που έχουν δοθεί μέχρι τώρα στη δημοσιότητα προσπαθούμε να «μαντέψουμε» το περιεχόμενό του σώματος της επιγραφής.

Ο Εφηβαρχικός νόμος της Αμφίπολης αποτελεί το σπουδαιότερο εύρημα σ’ όλο τον ελληνικό κόσμο σχετικά με την εφηβεία. Δεν θα ήταν αυτονόητο λοιπόν να υπάρξει μία επίσπευση των διαδικασιών μελέτης του;

Σε κάθε περίπτωση, ίσως ήρθε ο χρόνος να μάθουμε το πλήρες περιεχόμενό της από την μελετήτρια, αντί να την κρατάει στα συρτάρια της,προς αποφυγήν κάθε εικασίας και διάλυσης κάθε καχυποψίας από εμάς τους "σεναριογράφους"!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ο τυμβος δεν ειναι καποιο υπέργειο κατασκευασμα ορατο απο μακρυα η κοντα..ειναι ΥΠΟΓΕΙΟΣ και κατω απο το υψος του περιβαλλοντος μαρμαρινου τοιχιοι που περιβαλει την περιμετρο....δηλαδη θα επρεπε καποιος να σπασει σε εκεινο το σημειο το μαρμαρινο τοιχιο και να σκαψει κατω....
Με αλλα λογια στον κοσμο φαινοταν ενα λοφακι με μια μπορντουρα μαρμαρινε και ενα λεοντα επανω που τον εσπασαν και τον γκρεμισαν...Δηλαδη ενας περαστικος θα ελεγε 'κατι πηγαν να κανουν εδω αλλα το παρατησαν...αν δε ηταν πολυ πονηρος και εσκαβε καθετως οπως ο Λαζαριδης θα εβρισκε αρχαικους ταφους και μετα χωμα...εκει θα τελειωνε (οπως τελειωσε του Λαζαριδη..) η ανασκαφη...δεν ηξερε οτι 20 μετρα πιο κατω υπηρχε ο τυμβος..
Γιαυτο δεν αναφερεται στα αρχαια κειμενα ο τυμβος ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΗΞΕΡΕ... εγινε υπογεια και μακρυα απο τα βλεμματα του τοτε κοσμου που εβλεπε μονο το μαρμαρινι τοιχιο..
Για ολα τα αλλα ερχεται η αποκαλυψη συντομως και ολοι (οι Ελληνες) ελπιζουμε να ειναι το ΟΝΕΙΡΟ ΜΑΣ...

Νικηφορος Φωκας
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δηλαδή κ.Φωκά εννοείτε ότι χτιζόταν κάτι σαν την γέφυρα Ρίου-Αντιρίου για τα δεδομένα της εποχής άλλα κανείς δεν πήρε χαμπάρι!!Ούτε είδε κανείς τα πλοία με τα χιλιάδες κυβικά μάρμαρο που ερχόταν στο λιμάνι ,ούτε τους χιλιάδες εργάτες που εργάστηκαν εκεί!!!!
Ειλικρινά,τα πιστεύετε αυτά που γράφετε μερικοί.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
@11:32 μ.μ.
έχεις δίκηο αλλά γιατί δεν αναφέρεται από κανέναν ούτε από τους ρωμαίους μια τέτοια κατασκευή.
δεν θέλω να συνομωσιολογώ αλλά δεν είναι περίεργο;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Να πληροφορήσω ότι η κα Καλλιόπη Λαζαρίδη έχει πλέον συνταξιοδοτηθεί ό,τι και αν σημαίνει αυτό.
Αξίζει πάντως κανείς να επαινέσει την προσπάθεια που γίνεται με την τωρινή ανασκαφή της Αμφίπολης, δηλαδή να ενημερώνεται η κοινωνία για την πορεία των έργων, γιατί πραγματικά στην κοινωνία ανήκουν αυτά και όχι στον αρχαιολόγο. Ο αρχαιολόγος έχει την χαρά να τα ανακαλύπτει και να τα παρουσιάζει στην κοινωνία με ακρίβεια.
Η κα Λαζαρίδη δεν ήταν ποτέ της σχολής που βρίσκει θεμιτό το να ριχτεί κάποιο αμυδρό φως στα εσωτερικά της αρχαιολογικής συντεχνίας.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
συνταξιοδοτήθηκε και η εργασία της επιγραφής του Εφηβαρχικού Νόμου;
τι γίνεται σε αυτή τη χώρα;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Από την στιγμή που προ δεκαετίας ΜΠΑΖΩΣΑΝ και ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ κατέστρεψαν τον ασύλητο τάφο της Πελλάνας που ανακάλυψε ο κ. Σπυρόπουλος, δεν πιστεύω ούτε μία στο εκατομμύριο ότι δεν θα εξαφανίσουν και από την Αμφίπολη τα αρχαιολογικά πειστήρια που "δεν τους αρέσουν". Μαζί με τα μπάζα θα τα απομακρύνουν ή ΗΔΗ το κάνουν.
Θα έπρεπε να υπάρχει μία κάμερα για να μπορούμε να παρακολουθούμε την πορεία των ανασκαφών σε απευθείας μετάδοση για να βλέπουμε και να ελέγχουμε τα πάντα καθ' όλο το 24ωρο!
Ο χρήστης Αθηναίος είπε…
Άλλος ο Γυμνασιαρχικός Νόμος της Βέροιας που είναι δημοσιευμένος και η στήλη βρίσκεται στο μουσείο Βέροιας και άλλος ο Εφηβαρχικός Νόμος της Αμφίπολης που ΔΕΝ είναι δημοσιευμένος!!! Αυτός, ο μη δημοσιευμένος και άρα ΑΓΝΩΣΤΟΣ στο κοινό, εφηβαρχικός νόμος της Αμφίπολης ίσως λέει και για τον τάφο στον τύμβο.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
amfipolinews.blogspot.com/2017/06/blog-post_811.html
http://www.makeleio.gr/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/%CE%B1%CE%BC%CF%86%CE%B9%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7-%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CE%BC%CE%B9%CE%B1%CF%82-%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B5%CE%BD/

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *