ΟΙ «ΑΡΑΠΗΔΕΣ» ΤΗΣ ΝΙΚΗΣΙΑΝΗΣ-ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΟΥ ΠΑΓΓΑΙΟΥ (ΤΕΚΜΗΡΙΟΓΡΑΦΗΜΑ)

Μορφές που έρχονται απ' ευθείας από αρχέγονες και μυθικές εποχές, αναστατώνουν στην καρδιά του χειμώνα με τις κουδούνες και τις ιαχές τους το Παγγαίο και χορεύουν τους χορούς της γονιμότητας για να υπενθυμίσουν με το δρώμενο του θανάτου και της Ανάστασης την πάλη ανάμεσα στα στοιχεία της  φύσης και ότι σύντομα το ο Χειμώνας θα δώσει την θέση του στην Άνοιξη και η Φύση θα αναστηθεί και πάλι! 

Στους «Αράπηδες» μπορεί κανείς να αναγνωρίσει πολλές ιστορικές και μυθικές μορφές. Από τους Παγγαιορίτες κουδουνοφόρους ακολούθους του Μ.Αλεξάνδρου, μέχρι τους Καβειρους στα ιερά του Παγγαίου, και από τους Κουρήτες που με τοποδοβολητό τους προστάτευσαν τον νεογέννητο Δία, μέχρι τους Σειληνούς και τους Σάτυρους ακολούθους του Διονύσου. 
Το τελικό δρώμενο μας παραπέμπει στον θάνατο του Διονύσου στην μάχη του με τους Τιτάνες και την Ανάσταση του από τον πατέρα του Δία.
Η συνέχιση του εθίμου των «Αράπηδων», αποδεικνύει σήμερα με τον καλύτερο τρόπο την άρρηκτη και διαχρονική σχέση των κατοίκων της Νικήσιανης με την προϊστορία και μυθιστορία του Παγγαίου.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Ευχαριστούμε θερμά τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αράπης» Νικήσιανης καθώς και φίλους της Νικήσιανης για την αμέριστη βοήθεια και συνεργασία τους στην υλοποίηση του τεκμηριογραφήματος.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ:37'
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: www.visaltis.net , Visaltis-Documentary © 2020



©www.visaltis.net - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). .

Σχόλια

YOUTUBE

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *